"خطبه 126 - قسمت دوم"
"و لم یضع امرؤ ماله فی غیر حقه و عند غیر أهله الا حرمه الله شکرهم، و کان لغیره ودهم؛ فان زلت به النعل یوما فاحتاج الی معونتهم فشر خدین و ألا م خلیل."
در درس گذشته جملاتی از خطبه 126 نهج البلاغه بیان شد و حضرت در پاسخ اعتراض اصحاب خود نکات سودمندی فرمود. بعضی از اصحاب امیرالمؤمنین (ع) خطاب به آن حضرت عرض کردند: قاعده حکومت داری این است که ابتدا انتظارات بعضی افراد را برآورده سازید تا آنان نیز برای شما سلام و صلوات راه بیندازند و کار شما بگیرد و یا به اصطلاح حکومت شما محکم شود. از اموال بیت المال به اشراف و سران قبایل و کسانی که ترس مخالفت آنها میرود بیشتر بده تا حکومت استقرار پیدا کند و پس از استقرار حکومت، به شیوه عدل و مساوات خودت برگرد و بر اساس آن بین مردم حکومت کن.
آغاز امتیازات و تبعیض ها در زمان عمر
با مطالعه تاریخ میبینیم پیامبراکرم (ص) بیت المال را میان همه مسلمانان به طور مساوی تقسیم میفرمود. ابوبکر هم در زمان خلافت خود در تقسیم بیت المال مساوات را رعایت میکرد. ولی عمر به این سیره ابوبکر اعتراض داشت و مثلا میگفت: حقوق زنان پیامبر را با دیگر زنان مسلمان نباید مساوی قرار داد، و مساوات در این گونه موارد درست نیست. عمر اصرار داشت که به سابقین در اسلام و کسانی