بی عدالتی، هرگز !
"و الله لا أطور به ما سمر سمیر، و ما أم نجم فی السماء نجما"
( سوگند به خدا به ستم نزدیک نمی شوم تا هنگامی که افسانه گویی در شب افسانه گوید، و تا هنگامی که ستاره ای در آسمان ستاره ای را دنبال کند.)
"أطور" از ماده "طور" است که به معنای نزدیک شدن میآید. "سمر" به معنای افسانه گویی در شب میآید، و "مسامرة" به صحبت های شبانه گفته میشود، و "سمیر" به معنای دهر و روزگار و نیز قصه گو در شب است، زیرا قصه و داستان سرایی در شب یک کار همیشگی بوده و ادامه دارد.
حضرت میفرماید: به خدا سوگند تا هنگامی که سخنگویان شب سخنگویی میکنند و همچنین تا هنگامی که ستاره ای در آسمان ستاره دیگری را قصد مینماید و به دنبال آن گردش میکند، من پیشنهاد شما را انجام نمی دهم. در حقیقت حضرت میخواهد بفرماید که این کار را هرگز انجام نمی دهد.
"ولو کان المال لی لسویت بینهم، فکیف و انما المال مال الله !"در نسخه های خطی نهج البلاغه و منابعی که این خطبه در آنها نقل شده "و انما المال لهم" یا "و انما هی أموالهم" آمده است؛ یعنی این که این مال از برای مردم و مال خود مردم است.
( و اگر بیت المال برای من میبود به یقین میان آنها مساوی تقسیم میکردم، پس چگونه چنین نکنم و حال آن که مال مال خداست.)
حضرت در اینجا میفرماید: اگر من مال شخصی خود را هم میخواستم ببخشم و آن را میان مسلمانان تقسیم کنم مساوات بین افراد را رعایت میکردم، تا چه رسد به این که بیت المال را که مال من نیست و باید نسبت به آن پاسخگو باشم بخواهم تقسیم کنم.