"دعق" به معنای پایمال کردن شدید است. هنگامی که اسب ها در منطقه ای حرکت میکنند، زمین را میکوبند و گرد بلند میشود، به این لحاظ از آن تعبیر به "دعق" میکنند.
"نواحر" جمع "ناحرة" به معنای روبرو شونده است."ناحرة" به معنای شب و روز آخر ماه نیز آمده است، در این صورت "نواحر أرضهم" یعنی آخرین مناطق سرزمین آنها. و این معنا در شرح ابن أبی الحدید و شرح ابن میثم نیز آمده است؛ و مناسب تر از معنایی است که سید رضی در آخر خطبه آورده است. و بیشتر به دو دسته ای که ضد یکدیگرند و مقابل هم میجنگند "نواحر" گفته میشود؛ به اعتبار این که روبروی هم قرار میگیرند.
"مسارب" جمع "مسرب" به معنای کانال و یا مجرای آب و همچنین به معنای راه چراگاه میآید. گوسفندان و چوپانها از راهی مشخص به چراگاه میروند و باز میگردند، به این راه "مسرب" گفته میشود. "مسارح" هم جمع "مسرح" و به معنای چراگاه و راه چراگاه میآید. البته صبح ها که گوسفندان به چراگاه میروند تعبیر به "مسرح" میشود ولی "مسرب" در رفت و بازگشت هر دو استعمال میشود. "اعنان" جمع "عنن" است که به معنای طرف و ناحیه میآید.
در هر صورت حضرت میفرماید: اسبان جنگی باید اطراف زمین های دشمن و مرزهای آن را بکوبند، و نیز اطراف روستاهای آنان را که چراگاه گوسفندان و چهارپایان آنها میباشد مورد حمله و هجوم خود قرار دهند، تا دشمن به هیچ وجه نتواند خود را ساماندهی مجدد کرده و مجهز نماید.
توضیحات مرحوم سید رضی
در پایان این خطبه مرحوم سید رضی بعضی از لغاتی را که معنای آنها بیان شد شرح داده است؛ جهت آشنایی بیشتر با عمق واژه ها این قسمت را میخوانم.