و شکرانه آن شجاعتی که از طرف خدا به او داده شده است، باید از دیگران هم حمایت و دفاع کند "کما یذب عن نفسه": همان طور که از خود دفاع میکند باید از دوستان خود نیز دفاع نماید؛ "فلو شاء الله لجعله مثله": پس اگر خدا میخواست او را هم مانند وی قرار میداد. به این معنا که خداوند اگر میخواست تو را هم مانند او ترسو و بزدل قرار میداد. البته احتمال عکس این معنا هم هست و منظور این باشد که اگر خدا خواست بی تردید آن برادر ضعیف را هم مانند خود او دلیر میگرداند.
مرگ، ضرورتی برای همه انسانها
"ان الموت طالب حثیث، لا یفوته المقیم، و لا یعجزه الهارب"
( همانا مرگ جوینده ای شتابان است، از کسی که ایستاده و بر جای مانده فوت نمی شود، و آن که گریزنده است مرگ را ناتوان نمی گرداند.)
"حثیث" به معنای شتابنده است؛ بنابراین "طالب حثیث" یعنی: جوینده شتابان. به نظر میرسد این فرمایش جواب این سؤال مقدر است: چگونه در جنگ همزمان از خود و از دیگران دفاع کنم ؟
در جنگ اگر انسان بخواهد همزمان مواظب خود و دیگری باشد، احتمال کشته شدنش زیاد میشود. به تعبیر دیگر در جنگ که نان و حلوا تقسیم نمی کنند بلکه انسان باید کاملا مواظب خودش باشد. بنابراین اگر من بخواهم از همرزم خودم نیز دفاع کنم کشته میشوم. برای همین حضرت در جواب این سؤال فرضی میفرماید: مرگ هر کجا و هر زمان که مقدر باشد انسان را در مییابد؛ و اگر کسی در جنگ شهامت و شجاعت به خرج دهد ولی زمان مرگ او فرا نرسیده باشد، از دنیا نخواهد رفت و کشته نخواهد شد، و برعکس اگر مرگ کسی فرا رسیده باشد، هر چند از مرگ فرار کند بالاخره مرگ او را در خواهد یافت. پس از مرگ فرار نکنید. زیرا اگر اجل