از: مذهب حنفی، مالکی، شافعی و حنبلی. همچنین بسیاری از اهل سنت به تصویب معتقد بودند و میگفتند: هر کدام از این فقها که فتوایی صادر کند حکم واقعی خداوند است و حکم خداوند، بر اساس اختلاف فتاوا و نظرات، متفاوت و چه بسا متضاد میشود.شرح نهج البلاغه، ابن میثم، ج 3، ص 113.
این نظریه که در مباحث کلامی امروزی به آن "پلورالیزم معرفتی" میگویند نظریه نادرستی است؛ زیرا اگر مراد از "پلورالیزم معرفتی" این باشد که حقیقت با تکثر معرفت ها متکثر میشود، لازمه آن این است که موضوع واحدی از جهت واحد دارای احکام گوناگون باشد؛ و از آن رو که حکم زاییده موضوع و به منزله معلول و موضوع به منزله علت آن است و علت واحد از جهت واحد نمی تواند معلولهای متعدد داشته باشد، موضوع واحد از جهت واحد نیز نمی تواند احکام متفاوت و متعددی داشته باشد. این از نظر عالم ثبوت و واقع.
اما از نظر عالم اثبات و دلیل نیز این نظریه نادرستی است؛ زیرا ثبوت حکمی برای یک موضوع بالمطابقة یا بالالتزام دلیل بر نفی حکم دیگر برای آن موضوع است، و بنابراین لازمه حقانیت تمامی فتاوا نسبت به یک موضوع، تناقض ادله در مقام اثبات حکم و دلالت بر حکم شرعی و به تعبیری دیگر تناقض گویی شارع مقدس است.
بنابراین نظریه تصویب ثبوتا و اثباتا درست نیست و از این رو حق واقعی به عقیده ما شیعیان و بسیاری از اهل سنت یکی بیش نیست و ما مخطئه هستیم و معتقدیم که مجتهد با همه تلاشی که میکند و زحمتی که متحمل میشود باز هم ممکن است اشتباه کند و اگر اشتباه کرد گناه ندارد بلکه تنها اجر او کمتر میشود.
این جمله در کتب شیعه و بسیاری از اهل سنت نقل شده که: "للمصیب أجران و