همان طور که اشاره کردیم عبارت فوق شروع خطبه نیست؛ ولی پیش از آن هر چه بوده، حضرت در این عبارت به عنوان گله و شکایت از بعضی اصحاب خود میفرماید: شما حاضر نیستید در راه خدا از اموالی که او به شما به عنوان رزق و روزی بخشیده است بذل و بخشش کنید. اگر انسان مالک حقیقی اموال خود بود، ممکن بود مدعی شود و آن را در راه خدا ندهد؛ اما زمانی که انسان مالک حقیقی اموال خود نیست و هر چه در اختیار اوست از خدا میباشد، اگر آن خدایی که مال را در اختیار انسان گذاشته از او بخواهد که مقداری از آن را بذل و بخشش کند و او حاضر نباشد بسیار بی انصافی است.
در این عبارت نکته ای وجود دارد که اگر حضرت به جای "للذی رزقها" "لله" میفرمود، آن نکته استفاده نمی شد؛ میفرماید: "فلا أموال بذلتموها": شما هیچ اموالی را بذل نکردید "للذی رزقها": در راه کسی که خود او این مالها را به شما روزی داده است. مالی که در اختیار انسان است مال خداست که در اختیار انسان قرار داده است و اگر آن را در راه خدا بذل و بخشش کنیم خداوند دوباره میتواند به انسان مال و ثروت بدهد. بنابراین چرا وقتی از ما میخواهد تا مقداری از آن را ببخشیم بخل میورزیم. دریغ کردن از بخشش در راه خدا هم بی انصافی است چون مالی را که خدا داده در راه او صرف نمی کنیم، و هم نشانه عدم شناخت و توکل نکردن بر خداست.
خداوند به انسان لطف کرده و مال را در اختیار او قرار داده است و هر لحظه میتواند آن را از او بگیرد؛ ولی با این که مال از خود اوست باز هم به انسان احترام گذاشته و برای شخصیت دادن به انسان از او میخواهد از آنچه خود به او داده به خدا قرض بدهد. فرض کنید شما هیچ نداشتید و فردی میآمد و همه چیز در اختیار شما قرار میداد و بعد از همان چیزهایی که به شما داده و مال خود اوست از شما قرض میخواست و بعد هم میگفت: اگر از همان چیزهایی که به شما داده ام قرض بدهید چند برابر آن را باز میگردانم، و انسان هم میداند که راست میگوید اما حاضر به بذل