صفحه ۳۷۲

"متاریک" جمع "متراک" مبالغه در ترک است. "مقاویل" جمع "مقوال" است. "مقاویل بالحق" به معنای کسانی است که زیاد حرف حق می‎زنند و به دنبال آن هستند. متأسفانه اکثر افراد به لحاظ سیاست بازی و یا به خاطر حفظ منافع خود هر زمانی چیزی می‎گویند و حرف خود را عوض می‎کنند؛ و کسانی که حرف حق بزنند و روی آن بایستند و مقاومت کنند بسیار اندک هستند. حضرت در اینجا آرزو می‎کنند که ای کاش با کسانی بودم که مانند صحابه واقعی پیامبراکرم (ص) به دنبال حق بودند و برخلاف عقیده خود سخن نمی گفتند و ترک کننده طغیان و سرکشی بوده و هیچ گاه سراغ آن نمی رفتند.

گاهی اوقات بعضی افراد و دوستان از ما تقاضا می‎کنند که به آنان یک نصیحتی بکنیم که تا آخر عمر به کار آنان بیاید. من در پاسخ می‎گویم: شما آغاز سوره بقره را ملاحظه کنید که خداوند چهار آیه درباره متقین، پس از آن دو آیه در مورد کفار، و به دنبال آن سیزده آیه در مورد منافقین آورده است. چون انسان معمولا وظیفه خود را در برابر اهل تقوا و همچنین در برابر کافرین می‎داند و می‎فهمد که چگونه با آنان رفتار نماید. به همین جهت خداوند برای معرفی کافران در اینجا تنها دو آیه نازل کرده ولی برای منافقان سیزده آیه بیان داشته است. بنابراین انسان باید تلاش کند دو رو و منافق نباشد و برخلاف عقیده اش سخن نگوید. البته اگر کسی می‎ترسد، می‎تواند سکوت کند و حرفی نزند و یا اگر جای تقیه باشد باید چیزی نگوید، ولی نباید برخلاف عقیده خود سخن بگوید؛ زیرا نفاق بسیار بد است.

حضرت علی (ع) می‎فرمایند: کسانی که بسیار حرف حق می‎زدند، آنانی که بسیار ترک کننده طغیان و سرکشی بودند و هرگز به دنبال آن نمی رفتند.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

ناوبری کتاب