را بیان میکنند که پس از من فتنه هایی به وجود خواهد آمد، و در پایان یکی از مصادیق آن را - که روی کار آمدن حجاج و فتنه ها و جنایت های او باشد - ذکر میکنند.
ب - احتمال دوم این است که فرمایشات حضرت مربوط به اهوال قیامت باشد؛ به این معنا که حضرت میفرماید: اگر قیامت و حساب و کتاب و روز پنجاه هزار سال و جهنم و امثال آن را که من اکنون مشاهده میکنم شما هم میدیدید، زندگی راحت و عادی خود را رها میکردید و به خیابانها میریختید و در کوچه ها و بیرون از خانه های خود به سر و صورت خود میزدید.
این دو احتمالی بود که ابن میثم ذکر میکند و بعد احتمال اول را ترجیح میدهد و میگوید: احتمال اول ظاهر و با سیاق کلام مناسب تر است.سوره بقره (2)، آیه 124. ولی این به نظر من بعید میآید؛ برای این که حضرت در ضمن فرمایشات خود میفرمایند: "لخرجتم الی الصعدات تبکون علی أعمالکم": شما از خانه های خود به کوچه ها و خیابانها بیرون میریختید و گریه میکردید که چه کارهای ناشایسته و بدی انجام داده ایم که عاقبت ما به اینجا رسیده است. البته این عبارت با فتنه هایی که پس از حضرت پیش میآید و معاویه و یزید و بنی امیه و بنی عباس و امثال حجاج بن یوسف بر سرنوشت مردم حاکم میشوند نیز تناسب دارد؛ مخصوصا با توجه به این که اگر مردم دستورات امام را انجام میدادند و آن حضرت را تقویت میکردند معاویه و امثال او بر مردم حاکم نمی شدند و قهرا این فتنه ها به وجود نمی آمد. و در حقیقت اعمال اینها - که از امام شایسته خود یعنی حضرت علی (ع) آن چنان که باید حمایت نمی کنند - باعث تسلط معاویه و یزید و... میشود و فتنه هایی را به وجود میآورد که اگر مردم آن فتنه ها را بفهمند هم اکنون از خانه های خود بیرون میریزند و بر اعمال خود گریه میکنند. پس همه آن فتنه هایی که در آینده به وجود خواهد آمد و مردم از آن غافل و بی اطلاع هستند معلول اعمال و کردار خود مردم است که در حفظ حکومت اسلامی و امامت