و لا تخافون النیران ؟ و لا تتقون غضب الرحمان ؟": "و در منتخب التورات آمده است: ای انسانها چرا از حرام و کسب گناهان پرهیز و اجتناب نمی کنید؟ و چرا از آتش جهنم نمی ترسید؟ و چرا خود را از خشم و غضب خداوند نگه نمی دارید؟"
"فلولا مشایخ رکع و أطفال رضع و بهائم رتع و شباب خشع، لجعلت السماء فوقکم حدیدا والارض صفصفا والتراب رمادا، و لا أنزلت علیکم من السماء قطرة، و لا أنبت لکم من الارض حبة و یصب علیکم العذاب صبا"مستدرک الوسائل، ج 6، ص 75، حدیث 6474؛ به نقل از ارشادالقلوب دیلمی، ج 1، ص 193. این حدیث با اندک تفاوتی که در آن "و أنعام رتع" نیز ذکر شده، در همین دو منبع آمده است: مستدرک، ج 12، ص 157، حدیث 13769، به نقل از ارشادالقلوب، ج 1، ص 32. البته اصل این حدیث نبوی است و در جوامع حدیثی اهل سنت با تفاوتهایی آمده است: ر.ک : سنن کبری، بیهقی، ج 3، ص 345؛ معجم أوسط، طبرانی، ج 6، ص 327. و قدیمی ترین کتابی که این حدیث در آن ضبط شده است کتاب العین خلیل فراهیدی است که در ج 1، ص 270، ذیل ماده "رضع" این حدیث آمده است. ناگفته نماند که شبیه این حدیث به نقل از امامان معصوم هم روایت شده است؛ ر.ک : کافی، ج 2، ص 276؛ خصال، ج 1، ص 128. "اگر نبودند پیرمردان کمر خمیده (یا اهل رکوع) و بچه های شیرخواره و حیوانات چرنده و جوانان خداترس، هر آینه آسمان را در بالای سر شما آهن میکردم و زمین را صاف و هموار میساختم و خاکها را هم خاکستر مینمودم، و قطره ای از آسمان برایتان نازل نمی کردم و حتی یک دانه برای شما از زمین نمی رویانیدم و عذاب خدا بر شما فرود میآمد." پس افراد مزبور سپر عذاب گناهکاران هستند.
با توجه به این مقدمات که مقداری طولانی شد خطبه را شروع میکنیم که مرحوم سید رضی در عنوان آن میگوید:
"و من خطبة له (ع) فی الاستسقاء"
( و از خطبه ها و سخنان حضرت علی (ع) که در طلب باران است.)
شکافته شدن و خشک ماندن کوهها
"أللهم قد انصاحت جبالنا"
( خدایا کوههای ما شکاف برداشته و یا خشک مانده است.)
"انصیاح" که اصل آن "انصواح" بوده و ماضی آن "انصوح" است که پس از قلب تبدیل به "انصاح" شده است، اجوف واوی میباشد و به دو معناست: یک معنای آن