کسب روزی باید در حدی باشد که با وظایف عبادی، اجتماعی و خانوادگی انسان در تضاد نبوده و منافات نداشته باشد. پس برای به دست آوردن نان و آب هم باید کار و تلاش کرد ولی به اندازه متعارف؛ که خدا در این صورت هر چه را که روزی ما قرار داده است میرساند.
عوامل فقر
این که ما میبینیم در بسیاری از کشورهای عقب نگه داشته شده فقر و بدبختی وجود دارد به علل گوناگونی است که به نظر من آیه شریفه قرآن به آنها اشاره میکند. (و اتاکم من کل ما سألتموه و ان تعدوا نعمت الله لا تحصوها ان الانسان لظلوم کفار) سوره هود (11)، آیه 6. "و از همه آنچه از او خواستید به شما داده است، و اگر نعمت های الهی را بشمارید نمی توانید آن را شمارش کنید؛ بی تردید انسان بسیار ستمکار و ناسپاس است."
به نظر میرسد این که آیه فوق میفرماید: (و اتاکم من کل ما سألتموه ) سؤال و درخواست تکوینی مورد نظر باشد. یعنی آنچه ساختار وجودی شما اقتضا دارد و بر اساس نیاز تکوینی خود درخواست نموده اید، خداوند آن را به شما داده است. پس از این میفرماید: (و ان تعدوا نعمت الله لا تحصوها) : "و اگر نعمت های خدا را شماره کنید نمی توانید آنها را بشمارید." خداوند این همه معادن و ذخائر و آب در کشورهای مختلف قرار داده است. در همین کشور ما میگویند کمی از معادن آن استخراج میشود و چنانچه از منابع به نحو صحیح و علمی استفاده شود جامعه به خوبی از نظر اقتصادی اداره شده و مشکلی پیش نمی آید.
بنابراین سؤالی که مطرح میشود این است که اگر خداوند هر چه را ما خواسته ایم عطا فرموده و نعمت های او غیر قابل شمارش میباشد، پس