"بطاء" هم جمع "بطئ" و هم "بطیئة" که مؤنث است میباشد و به معنای کند و درنگ کننده است. "سراع" نیز جمع "سریع" است.
این نفوسی که ما داریم نسبت به انجام کارهای خوب و شایسته تنبلی کرده و سستی میکند، ولی وقتی قرار است به سراغ شهوات و کارهای ناشایسته برود با شتاب حرکت میکند. دو رکعت نماز صبح را که انسان میخواهد بخواند آن را با چه تأخیر و زحمتی به جا میآورد، ولی اگر قرار باشد به دنبال کارهایی برود که از آن نهی شده است با سرعت به سوی آن میشتابد. قرآن کریم نیز با توجه به این روحیه انسان از قول حضرت یوسف (ع) میفرماید: (و ما أبری نفسی ان النفس لا مارة بالسوء الا ما رحم ربی ) سوره یوسف (12)، آیه 53. "و من نفس خود را تبرئه نمی کنم؛ همانا نفس بسیار فرمان دهنده به بدی است، مگر آن که پروردگارم رحم کند."
حضرت میفرمایند: و از خداوند در برابر این نفوس کمک میطلبیم که نسبت به آنچه امر شده اند کندی میکنند و سستی نشان میدهند، و نسبت به انجام آنچه از آن بازداشته شده اند سریع و شتابان هستند.
خلاصه نفس انسان دارای این ویژگی هاست که با سرعت و شتاب به طرف معصیت میرود؛ ولی امر و فرمان خداوند را یا اطاعت نمی کند و یا با سستی و زحمت اطاعت میکند. از این رو باید از خداوند کمک خواست تا درمقابل نفس سرکش شکست نخوریم.
جهاد با نفس یا جهاد اکبر
آیه ای از آیات قرآن کریم را که ظاهرا مربوط به مبارزه و جهاد با کفار است بعضی از بزرگان تأویل و منطبق با جهاد با نفس کرده اند. خداوند متعال در این آیه شریفه میفرماید: