در اینجا ظاهرا به قرینه "أن یستقبل" بحث در مورد امر به معروف و نهی از منکر است و میگوید: به خاطر این که افراد از همدیگر سوژه دارند یکدیگر را امر به معروف و نهی از منکر نمی کنند.
البته بعضی از عیب ها را نباید مطرح کرد؛ ولی در مواردی که حقوق مردم پایمال میشود و یا وظیفه امر به معروف و نهی از منکر اقتضا میکند، باید عیوب افراد را با شرایط خاص بازگو نمود.
بایستگی رعایت حقوق مسلمانی
به مناسبت بحث "حق" من دو روایت یادداشت کرده ام که آنها را میخوانم:
1 - "عن أبی عبدالله (ع): حق المسلم علی المسلم أن لا یشبع و یجوع أخوه، و لایروی و یعطش أخوه، و لا یکتسی و یعری أخوه؛ فما أعظم حق المسلم علی أخیه المسلم"کافی، ج 2، ص 170، باب حق المؤمن...، حدیث 5.
"از حضرت امام صادق (ع) نقل شده است که فرمودند: حق مسلمان بر مسلمان این است که سیر نباشد در حالی که برادرش گرسنه است، و سیراب نباشد در حالی که برادرش عطش دارد و تشنه است، و پوشیده نباشد در حالی که برادرش برهنه است؛ پس چقدر بزرگ است حق مسلمان بر برادر مسلمانش."
روایت دوم اینجا تناسب بیشتری دارد.
2 - "قال أبو عبدالله (ع): من روی علی مؤمن روایة یرید بها شینه و هدم مروءته لیسقط من أعین الناس أخرجه الله من ولایته الی ولایة الشیطان فلا یقبله الشیطان"همان، ص 358، باب الروایة علی المؤمن، حدیث 1.