به معنای پوشش و سرپناه یا خانه؛ و در قرآن هم آمده است: (و جعل لکم من الجبال أکنانا) سوره نحل (16)، آیه 81. یعنی: "و قرار داد از کوهها برای شما پوشش ها و پناهگاههایی."
"صفیح" به معنای سطح اشیاء پهن و همچنین سنگ پهن است، و در اینجا مقصود سنگ پهن است؛ البته عبده آن را به پهنه زمین معنا کرده است.
"أجنان" جمع "جنن" به معنای قبر است. همان طور که قبلا هم عرض کرده ام ر.ک : درس 171 در همین جلد. "جن" به معنای پوشیدن است؛ و به همین اعتبار بچه در شکم مادر را "جنین" و دیوانه را "مجنون" و سپر را "جنة" میگویند، در اینجا هم چون قبر بدن انسان را میپوشاند به آن "جنن" میگویند.
"أکفان" جمع "کفن" به معنای همان پارچه ای است که مردگان را با آن میپوشانند و دفن میکنند. "رفات" به استخوانهای پوسیده گفته میشود.
حضرت امیر(ع) میفرمایند: کسانی که در دنیا قدرت و ثروت و موقعیتی داشتند، هنگامی که از دنیا رفتند بر روی تابوت بردوش کشیده میشوند؛ و برای او از سنگ پهن قبر کوچکی قرار میدهند و خاک قبر کفن و یا جایگاه خانه او میشود. البته ابتدا با پارچه و امثال آن کفن میشوند ولی کفن های پارچه ای بتدریج میپوسد و اطراف مرده را خاک فرا میگیرد و در حقیقت کفن دائمی او در قبر همان خاکها میشود.
از طرف دیگر به لحاظ این که مردگان را در گورستانها دفن میکنند، اطراف این شخصی را که تازه از دنیا رفته و دفن شده است استخوانهای فرسوده و پوسیده زیادی فرا گرفته است، و در حقیقت همان استخوانهای پوسیده ای که در قبرهای اطراف قرار دارد همسایگان این فرد تازه دفن شده میباشد.
"و جعل لهم": و قرار داده شد برای این کسانی که بردوش گرفته شده اند "من الصفیح أجنان": از سنگ پهن و یا پهنه زمین قبرهایی "و من التراب أکفان": و از خاک کفن هایی، و یا "و من التراب أکنان": و از خاک برای آنان پوشش ها و خانه هایی.