"دول" و "دول" هر دو صحیح و جمع "دولة" است که مصدر "دال، یدول" و اجوف واوی است. کتابهای لغت در توضیح معنای آن مینویسند: "دار وانقلب من حال الی حال"المنجد، ص 230. "دور زد و از حالی به حال دیگری دگرگون شد". "دولت" نیز از همین ماده میباشد و به این لحاظ به آن دولت میگویند که پایدار نیست و دست به دست میگردد. البته "دولة" و "دولة" هر دو صحیح است. "دولة" درباره قدرت سیاسی به کار میرود، و "دولة" در مورد قدرت مالی استفاده میشود. درصورتی که "المنجد" مینویسد: "دولة" و "دولة" هر دو شامل قدرت سیاسی و قدرت مالی میشود. بنابراین کسی که دارای ثروت زیادی باشد در مورد او هم میتوان گفت که "دولة" دارد؛ البته همان طور که عرض کردم در مورد قدرت مالی بیشتر از کلمه "دولة" استفاده میشود. قرآن مجید میفرماید: (کی لا یکون دولة بین الاغنیأ منکم ) سوره حشر (59)، آیه 7. "تا این که در میان توانگران شما دستگردان نشود."
حضرت علی (ع) در این عبارت مختصر میفرمایند: سلطنت و قدرت دنیا دست به دست میگردد. بنابراین کسانی که قدرتی دارند نباید تصور کنند که این قدرت همیشه در دست آنان باقی خواهد ماند، باید از آن به سود اسلام و مردم استفاده کنند. دولت و حکومت ذاتا مطلوب و محبوب نیست، بلکه مقدمه و وسیله ای برای خدمت به مردم است؛ به تعبیر دیگر حکومت هدف نیست بلکه وسیله میباشد. ثروت دنیا نیز مانند قدرت آن نباید هدف باشد، بلکه باید انسان آن را مقدمه و وسیله بداند.
خلاصه انسان نباید به مال و یا سلطنت دنیا مغرور شود و آنها را همیشگی و پایدار بداند، بلکه همه اینها عاریه است و دست به دست میگردد.