دنیا با شهوتها و خواهش های نفسانی همراه و مطابق میل انسان است. غذاهای خوب، مقام و موقعیت های مناسب، زن و زیبایی های دیگر زندگی گاهی به سراغ انسان آمده و زندگی به کام او میشود. چون نعمت ها و زینت های آن نقد است و نه نسیه، خود را محبوب انسان قرار داده و میگوید: بهشت و جهنم اگر باشد مربوط به آینده و نسیه است؛ در صورتی که ثروت و پست و مقام و دیگر نعمت های دنیا نقد و مربوط به همین الان است؛ همین سبب میشود که مردم بهشت را رها کرده و دنیا را محبوب خود قرار دهند.
حضرت میفرماید: دنیا به شهوتها و تمایلات پیچیده شده است، و به واسطه این که زودرس و نقد است خود را دوست نشان داده و محبوب شما قرار میدهد.
3 - آرایش و زینت دنیا
"و راقت بالقلیل، و تحلت بالا مال، و تزینت بالغرور"
( و دنیا با اندک به شگفت آورده، و با آرزوها آراسته، و با فریب آرایش شده است.)
"راق" به معنای "أعجب" است.
دنیا نسبت به آخرت اندک است و انسان را جذب کرده و موجب فریب او میشود و به وسیله آرزوهای گوناگون خود را زینت داده و آراسته به زر و زیور میکند و درنتیجه انسانها را به سوی خود کشیده و متمایل میسازد. آرزوهای گوناگون دنیا به این است که کسی پست و مقام آن را میخواهد و دیگری به دنبال ثروت دنیا میباشد و سومی زن زیبا و یا ماشین و خانه مورد نظر خود را میخواهد، و خلاصه هر کسی به طریقی دنبال دنیا رفته و فریب آن را میخورد.
حضرت امیر(ع) میفرماید: و دنیا با کمی خود نیز موجب خوشی و شگفتی میشود و انسان آن را میپذیرد و برای او جاذبه دارد و با آرایش به آرزوهای گوناگون