صفحه ۱۴۳

حضرت پس از بیان نماز، واجب بودن زکات و پرداخت آن را یادآوری می‎فرماید. البته ما احتمال می‎دهیم که این زکات و همچنین زکاتهایی که در آیات قرآن آمده محدود به مواردی نیست که در فقه به عنوان زکات وارد شده است؛ بلکه شامل همه واجبات مالی می‎شود. بر اساس این احتمال زکات شامل خمس هم - که از امور مالی اسلام است - می‎شود. در حقیقت نماز یک امر عبادی بدنی است؛ ولی زکات جنبه مالی دارد. این که قرآن کریم از قول حضرت عیسی (ع) نقل می‎کند: (و أوصانی بالصلاة والزکاة ما دمت حیا) سوره زمر (39)، آیه 3. اشاره به همین دارد که خداوند حضرت عیسی (ع) و پیامبران خود را سفارش به نماز و پرداخت واجبات مالی فرموده است.

اسلام هم به جنبه عبادی توجه دارد و هم به جنبه اقتصادی. البته با این تفاوت که امور اقتصادی اسلام فقط اقتصادی نیست، بلکه خداوند به همین امور اقتصادی هم رنگ عبادی داده است؛ و فرق امور اقتصادی در اسلام با دیگر مکاتب در همین است. به همین دلیل اگر کسی خمس و زکات خود را بدون قصد قربت انجام دهد باطل است. این بدان جهت است که مردم از صمیم قلب آنها را پرداخت کنند. پس مسائل اقتصادی هم جزء برنامه های اسلام بوده و این طور نیست که اسلام منحصر به امور عبادی محض و اخلاقی باشد.

بنابراین زکات سمبل امور مالی است و این که قرآن می‎فرماید: (و أقیموا الصلاة و آتوا الزکاة ) سوره روم (30)، آیه 30. معنایش این است که نماز را به پا دارید و امور مالی اسلام را عمل کنید و واجبات مالی را بپردازید.

6 - روزه ماه رمضان

"و صوم شهر رمضان فانه جنة من العقاب"

( و روزه ماه رمضان که همانا آن سپری است از کیفر و عقاب.)

ناوبری کتاب