اهل بیت: منابع دانش و حکمت
"و معادن العلم، و ینابیع الحکم"
( و گنجینه های دانش، و سرچشمه های حکمت ها هستیم.)
کلمه "حکم" در بعضی از نسخه ها "حکم" آمده است؛ که اگر "حکم" باشد مراد از آن همان احکام شرعی خداوند است، و اگر "حکم" باشد به معنای حکمت هاست.
"ینابیع" جمع "ینبوع" و به معنای سرچشمه هاست. یکی از دوستان اشکال میکرد که چون سرچشمه احکام یا حکمت ها یکی است باید مفرد و "ینبوع" باشد؛ در پاسخ ایشان عرض میکنم که "ینابیع" به صورت جمع صحیح است؛ برای این که حکم یا حکمت های خدا گاهی به وسیله کتاب و گاهی به وسیله سنت و یا عقل است؛ از طرف دیگر ممکن است بگوییم گاهی از جانب پیامبر(ص) و گاهی هم از جانب حضرت علی (ع) و دیگر ائمه (ع) میباشد؛ پس یک چشمه نیست بلکه چشمه ها به صورت جمع است.
در هر صورت اهل بیت (ع) و ازجمله حضرت علی (ع) گنجینه های دانش میباشند. حدیث معروفی از پیامبراکرم (ص) نقل شده که آن حضرت فرمود: "أنا مدینة العلم و علی بابها"ر.ک : اصول کافی، ج 1، ص 242 تا 253. "من شهر دانش هستم و علی در آن شهر است."
در اینجا و به مناسبت فرمایش حضرت علی (ع) ابن أبی الحدید حدود ده روایت درباره فضیلت امیرالمؤمنین (ع) و این که آن حضرت باب علم و معدن آن است نقل میکند و ویژگی ها و فضیلت های امیرالمؤمنین (ع) را از نظر قضاوت و علم و سایر