به نظر میرسد احتمال اول بهتر است؛ چون کاملا پر بودن یک ظرف بد نیست و برای کسی که آن را مینوشد مشکلی ایجاد نمی کند؛ ولی در احتمال اول معنا چنین میشود که آن کسی که بنی امیه را از بین میبرد به آنها کاسه ای از یک عصاره تلخ بدبو مینوشاند که بسیار برایشان ناگوار است. اینجا حضرت وارد آوردن حوادث سخت و ناگوار بر بنی امیه را به نوشاندن مایعی با این خصوصیات تشبیه کرده است.
سایه خشونت و وحشت بر بنی امیه
"لا یعطیهم الا السیف، و لا یحلسهم الا الخوف"
( به آنها جز شمشیر عطا نمی کند، و تن پوشی جز ترس بر آنها نمی پوشاند.)
در کار او رفق و مدارایی نیست و فقط با شمشیر با بنی امیه برخورد میکند. به پارچه و نمدی که زیر جهاز و پالان شتر قرار میدهند تا بدنش را زخمی نکند "حلس" و "حلس" میگویند که جمعش "أحلاس" و "حلوس" است؛ "أحلسه الخوف" یعنی: ترس را به جان او انداخت. میفرماید: آن شخص لباس و تن پوشی جز ترس بر بنی امیه نمی پوشاند. به گونه ای با آنها رفتار میکند که وحشت آنها را فرا میگیرد و همیشه با ترس و وحشت زندگی میکنند. حضرت ایجاد وحشت و خوف در بنی امیه را به پوشاندن حلس به شتر تشبیه کرده است.
سؤالی در اینجا مطرح میشود و آن این که مراد علی (ع) از این وضعیت تلخی که برای بنی امیه پیش میآید چه میباشد و چه کسانی این شرایط را بر آنها پیش میآورند؟ برخی احتمال داده اند مراد آن حضرت، بنی عباس است؛ر.ک : شرح نهج البلاغه ابن أبی الحدید، ج 7، ص 57؛ شرح نهج البلاغه ابن میثم بحرانی، ج 2، ص 393. زیرا آنها وقتی که قدرت را به دست گرفتند بر بنی امیه خیلی فشار آوردند و آنها را قلع و قمع کردند و