حضرت (ع) در ادامه به طور کلی به بیان ویژگی فتنه ها میپردازند:در کتاب الغارات (ج 1، ص 9) آمده است: در این هنگام مرد دیگری برخاست و گفت: یا امیرالمؤمنین برای ما از فتنه ها سخن بگو. سپس کلام حضرت را در جواب این مرد آورده است که با نقل نهج البلاغه کمی متفاوت است.
ویژگی ها و اوصاف فتنه ها
"ان الفتن اذا أقبلت شبهت، و اذا أدبرت نبهت"
( همانا فتنه ها وقتی که روی میآورند خود را شبیه حق نشان میدهند، و آنگاه که به سرآیند حقیقتشان را آشکار کنند.)
"فتن" جمع "فتنة" است. "شبهت" را میتوان معلوم و مجهول خواند. اگر "شبهت" یعنی معلوم بخوانیم معنایش این است که فتنه ها وقتی روی میآورند خود را شبیه حق نشان میدهند، در نتیجه مردم امیدوار میشوند و از آن استقبال میکنند. و اگر "شبهت" به صورت مجهول بخوانیم معنایش این است که فتنه ها وقتی روی میآورند بر مردم مشتبه میشوند و مردم آنها را با حق اشتباه گرفته و آنها را حق دیده در آنها داخل میشوند.
"ادبار" یعنی پشت کردن، کنایه از به پایان رسیدن است. "نبهت" یعنی متنبه و آگاه ساخت. فتنه ها وقتی که به پایان میرسند تازه خود را به مردم میشناسانند و مردم میفهمند چه اشتباه بزرگی کرده اند و فریب ظاهر حق نمای فتنه را خورده اند.
مولا امیرالمؤمنین (ع) در این کلام دلنشین، هویت فتنه را بیان میکند. ماهیت فتنه این گونه است که در ابتدا امر را بر مردم مشتبه میسازد و خود را حق نشان میدهد، مردم را فریب میدهد، افراد خیلی ذوق زده میشوند، شعار میدهند و خیال میکنند گشایشی برایشان است، و تازه وقتی به پایان رسید واقعیتش را نشان میدهد