حاکمیت باطل، سرآغاز دگرگونی های منفی در جامعه و طبیعت
"فاذا کان ذلک کان الولد غیظا، والمطر قیظا، و تفیض اللئام فیضا، و تغیض الکرام غیضا"
( پس هنگامی که آن گونه شد فرزند سبب خشم، و باران تابستانی میشود؛ و مردم پست فوران کنند فورانی، و افراد نیک فرو روند فرو رفتنی.)
"غیظا" در این عبارت ممکن است از نظر معنا صفت "ولد" باشد که از باب حمل حدث بر ذات میشود، مانند "زید عدل"؛ به این معنا که فرزند سر تا پایش خشم و غضب است. و ممکن است به این معنا باشد که فرزند سبب خشم پدر و مادر میباشد. "فیضا" نیز از ماده "فیضان" به معنای فوران کردن است؛ و "غیضا" به معنای فرورفتن و کم شدن است. آیه شریفه میفرماید: (و غیض الماء و قضی الامر) سوره هود (11)، آیه 44. "و آب فرو رفت و کار به سرانجام رسید."
حضرت میفرماید: هنگامی که این طور شد، یعنی وقتی فسق و فجور و دروغ و قلدری در جامعه حاکم شد، از جمله اتفاقاتی که خواهد افتاد این است که فرهنگ پدر و پسر از همدیگر جدا میشود. پدرها متعلق به نسل جلوتر میباشند و مثلا اهل نماز و خدا و مسجد هستند و یک صداقتی دارند، در صورتی که بچه ها با فرهنگ دیگری رشد پیدا میکنند و پدر و مادر خود را عقب مانده میدانند و آنها را اذیت و آزار میرسانند.
البته همان طور که اشاره کردیم "غیظا" در اینجا یا از باب حمل حدث بر ذات است، یعنی خود فرزند سر تا پا نسبت به پدر و مادر غیظ و خشم است؛ و یا این که میخواهد بگوید: فرزند موجب خشم و غضب پدر و مادر میشود. برای این که