مردم هم دچار سرگردانی شدند به طوری که نور اسلام زیر ابرهای تاریک پنهان شد. مقصود از "غیاهب" ظلمت هایی است که در جامعه پیدا شده است و نور اسلام را که پیامبر(ص) آورد زیر ابرهای تاریکی قرار داد.
علاوه بر موارد فوق حضرت میفرماید: اوضاع به گونه ای پیچیده و دگرگون میشود که حکومت های ظالم برای توجیه کار خود خبرهای زیادی جعل کرده به پیامبراکرم (ص) نسبت میدهند و آنها را در جامعه منتشر میکنند تا جایی که مردم به خاطر این دروغها و جعل و تحریف ها فریب میخورند. این دروغها و اخبار جعلی که به وسیله بلندگوها و نشریات و رسانه های خود منتشر میکنند، باعث میشود مردم فریب بخورند و گمان کنند که این افراد ستمگر واقعا عادل هستند و حکومتشان حکومت حق و اسلامی است.
البته بعضی از شرح کنندگان نهج البلاغه گفته اند که مقصود از "تخدعکم الکواذب" این است که دین شما بر اساس دروغ شکل میگیرد؛ یعنی با دروغ دین را به خورد شما میدهند؛ اما این احتمال مناسب و درست نیست، و همان معنای اول صحیح است.
"و من أین تؤتون و أنی تؤفکون ؟ فلکل أجل کتاب، و لکل غیبة ایاب"
( و از کجا به سراغ شما میآیند و چگونه منحرف میشوید؟ پس برای هر مدتی نوشته ای، و برای هر غیبتی بازگشتی است.)
"تؤتون" فعل مجهول است. "أجل" به معنای مدت؛ و "ایاب" به معنای بازگشت است. "غیبة" یعنی آنچه فعلا مشهود نیست؛ و "تؤفکون" مضارع مجهول است.
حضرت میفرماید: "و من أین تؤتون ؟": و از چه جایی مورد نفوذ واقع میشوید؟ به تعبیر دیگر آیا فکر کرده اید آنان که میخواهند شما را فریب دهند از چه راهی در شما نفوذ میکنند؟ "و أنی تؤفکون ؟": و به کجاها و یا چگونه منصرف و گردانده میشوید؟ آیا اندیشیده اید که چگونه شما را از راه حق بازمی گردانند و در حقیقت