بر اساس این احتمال و به لحاظ این که ضمیر "تکیل" به پرچم برمی گردد، معنا این میشود که پرچم، شما را کیل میکند؛ ولی مقصود صاحب پرچم است؛ و اسناد در اینجا مجازی است.
این پرچم باطل که بر جای خود ایستاده و قدرتمند است، با صاعی که دارد ارزاقی را که باید به شما بدهد کیل میکند. پس اجناس و ارزاقی که باید به شما بدهد، کیل کرده و به شما میدهد و در ضمن شر و فتنه هایش هم به شما میرسد؛ درست مانند حکومت بعث که ارزاق را در اختیار گرفته بود و به مردم میداد و فتنه هایش نیز به مردم میرسید.
ب - احتمال دوم این است که "لام" در تقدیر نگیریم. بر اساس این احتمال معنا چنین میشود که صاحب این پرچم و حکومت قدرتمندی که در آینده میآید شما مردم را در پیمانه خود و به اختیار خود هر طور که بخواهد زیر و رو میکند و از شما به هر صورت که بخواهد استفاده میکند. همان طور که گندم و جو و امثال آن را کیل میکند و به هر کس بخواهد میدهد، شما را هم مانند گندم و جو در اختیار میگیرد و به هر صورت که بخواهد با شما برخورد میکند. گروهی را به قتل میرساند و عده ای را هم زندانی و شکنجه میکند، و همه شما در اختیار و در قبضه او هستید.
ج - احتمال سوم این است که هر حکومت و قدرتی مردم را موافق با خود حساب میکند و آنها را منطبق با فرهنگ و ارزشهای خویش میداند؛ به همه اعلام میکند که مردم طرفدار ما و مطابق با فرهنگ ما هستند. برای این که اگر مردم ناراضی هم باشند نمی توانند نارضایتی خود را نشان دهند.
بیشتر به نظر میرسد احتمال دوم مقصود باشد.
"و تخبطکم بباعها": و با قدرت خود شما را میتکاند و هر کاری که بتواند نسبت