ویژگی دیگری که حضرت برای اصحاب خود بیان کرده و از آنها انتقاد میکند این است که میفرماید: "و أیقاظا نوما": شما را افراد بیداری میبینم که خواب هستید. شما بیدارید ولی در حقیقت در خواب به سر میبرید. چشمان شما به ظاهر بیدار است و شما دارید نگاه میکنید ولی از حقیقت غافل هستید و توجه به قیامت و حساب و کتاب الهی ندارید و واقعیت ها را نادیده میگیرید.
"و شهودا غیبا، و ناظرة عمیاء، و سامعة صمأ، و ناطقة بکمأ"
( و حاضرانی غایب، و نگرندگانی کور، و شنوندگانی کر، و گویندگانی لال.)
بعضی دیگر از صفات و ویژگی های اصحاب علی (ع) بر اساس فرمایش حضرت این است که: "و شهودا غیبا"؛ "شهود" جمع "شاهد" است. شما پیش من شاهد و حاضرید ولی مانند افراد غایب میباشید. کسی که به حرف حساب گوش ندهد و یا تحرک نداشته و برای حق فعالیت نکند مانند کسی است که غایب میباشد.
"و ناظرة عمیاء": ویژگی دیگر این که شما نگاه میکنید ولی کور هستید. برای این که حق را مشاهده نمی کنید. چشم ظاهر شما باز، ولی چشم دل شما بسته است.
"و سامعة صمأ": علاوه بر اینها شما شنوا هستید ولی در واقع کر میباشید. برای این که گوش دل شما متوجه حق نیست و حقایق را نمی شنوید و یا عمل نمی کنید و شنیدنتان بی خاصیت است؛ مثل نشنیدن است.
"و ناطقة بکمأ": شما حرف میزنید ولی مانند افراد لال هستید. برای این که حق را نمی گویید. گاهی حرفهای زیادی میزنید و سر مردم را هم گرم میکنید، ولی آنچه را که باید بگویید نمی گویید.
من گاهی اوقات که بعضی از روزنامه ها و مقالات آن را میخوانم خیلی ناراحت میشوم. برای این که حدود یک صفحه مطلب نوشته و مطالب را به هم بافته است که مثلا یک حرفی را که در نظر داشته بیان کند و به کسی هم برنخورد و گرفتار نشود؛