ستایش مخصوص خداوندی است که برای بندگان خود به سبب مخلوقاتش جلوه میکند. به تعبیر دیگر ما برای شناخت خدا و عظمت او میتوانیم از راه مخلوقات خداوند وارد شویم. ما از طریق شناخت مخلوقات خدا و ریزه کاری ها و شگفتی های وجودیشان پی میبریم که خدایی با این عظمت وجود دارد.
قرآن کریم میفرماید: (أفی الله شک فاطر السموات والارض ) سوره ابراهیم (14)، آیه 10. "آیا در خداوند پدید آورنده آسمانها و زمین شک و تردیدی وجود دارد؟" عبارت: (فاطر السموات والارض ) در حقیقت دلیل این است که نباید در وجود خداوند شک و تردیدی وجود داشته باشد. به عبارت دیگر گویا آیه شریفه به وسیله خلق خدا و ریزه کاری هایی که در عالم و نظام وجود هست ما را به خود خداوند هدایت و راهنمایی کرده است. آن وقت حق تعالی در دلهای ما جلوه میکند و ما او را به سبب مخلوقاتی که آنها را آفریده است میشناسیم.
در این فرمایش دو تا "خلقه" وجود دارد که ممکن است مقصود از خلق اول "ذوی العقول" باشند که آنها اعم از انسانها و موجودات دیگری هستند که دارای عقل میباشند؛ اما مقصود از خلق دوم "مطلق مخلوقات" باشند. یعنی مخلوقات خداوند - اعم از ذوی العقول و غیر ذوی العقول - سبب میشوند که انسانها - و سایر صاحبان عقل - خدا را بشناسند و خدا در دل آنها جلوه کند. در اینجا ما از معلول پی به علت میبریم.
و باز ستایش مخصوص خداوندی است که به وسیله حجت و دلیل خود برای دلهای مخلوقات ظهور و بروز پیدا میکند.
برهان دو نوع است:
1 - "برهان لمی" که در آن از علت پی به معلول میبریم.