حضرت در پایان این خطبه میفرماید: اگر این ستمگران - که بنی امیه و امثال آنان باشند - شما را آن چنان از یکدیگر دور و متفرق سازند که گویا هر کدام را در زیر یک ستاره قرار داده اند، یعنی هر کدام را در گوشه ای و یا شهری به زندان بیندازند که گمان کنید هر کدام در زیر ستاره ای قرار گرفته اید، باز هم خداوند شما را برای روزی گرد میآورد که آن روز نسبت به ستمگران روز بدی خواهد بود.
در مورد این که مقصود از آن روز بد چه روزی است چند احتمال وجود دارد:
الف - مقصود دوره روی کارآمدن بنی عباس باشد، که آمدند و تار و پود بنی امیه را برکندند و انتقام سختی از آنان گرفتند؛ و بسیاری از شارحین خطبه، همین احتمال را داده اند.
ب - مقصود زمانی است که حضرت ولی عصر (عج) ظهور میفرماید و پیروز میشود و در آن روز همه افرادی که خوب هستند دوباره جمع و جور میشوند و گرد هم میآیند.
ج - احتمال سوم این که بگوییم منظور حضرت دوران رجعت است که آدمهای خوب و صالح زنده و به دنیا رجعت میکنند.
د - احتمال دیگر این که مراد، ستمگران و ستمدیدگان نوعی است؛ یعنی اگر الان آدمهای خوب متفرق بشوند و قدرت دستشان نباشد، اما یک روزگاری ستمگران شکست میخورند و دوباره نیروهای پراکنده و شکست خورده پیشین همدیگر را پیدا کرده و گرد هم میآیند. مانند همین قضیه عراق که تا وقتی صدام قدرت داشت و روی کار بود نیروهای مبارز و خوب هر کدام در گوشه ای بودند، یک عده در زندان و عده ای دیگر در آوارگی به سر میبردند، اما هنگامی که نیروی قویتری آمد و صدام را شکست داد، نیروهای خوب هم بتدریج گرد هم آمدند و جمع و جور شدند. در واقع مطابق این احتمال، مقصود بیان یک روند طبیعی است.
این خطبه در اینجا به پایان رسید و در جلسه آینده خطبه بعدی را شروع میکنیم.