یا چوبهای خود را روشن کنند و در حقیقت آتش را تکثیر نمایند به آنها "قابس" گفته میشود. "حابس" در اصل لغت به معنای حبس کننده میآید، ولی اصطلاحا به کسانی گفته میشد که در بیابان سوار بر شتر میرفتند و راه خود را گم میکردند و از روی ناچاری شتر خود را حبس میکردند، به این معنا که افسار آن را به جایی میبستند تا راه برایشان روشن بشود؛ و مشخص شدن راه معمولا به این صورت بود که دیگران سر کوه یا منار یا هر جای بلندی آتش روشن میکردند تا کسی که در بیابان گم شده است راه خود را پیدا کند. به کسی که در بیابان راه خود را گم میکرد و به همین دلیل مدتی شتر خود را نگه میداشت "حابس" میگفتند.
حضرت علی (ع) در این عبارت میفرماید: تا این که پیامبر گرامی اسلام شعله ای از آتش را برای کسانی که از آن استفاده کنند برافروخت و روشن کرد. از آتش معمولا دو استفاده میشد: یکی این که به وسیله آن گرم میشدند وبرای پختن غذا و امثال آن از آن استفاده میکردند؛ دوم این که آتش در زمانهای گذشته وسیله روشنایی بوده است. در زمانی که مردم برق نداشتند و برق اختراع نشده بود وسیله روشنایی مردم همین آتش بود. این است که حضرت علی (ع) اسلام را تشبیه به آتش میکند که هم برای مردم نورانیت و روشنایی میآورد و هم نیازهای آنان را برطرف میکند.
"حتی أوری قبسا لقابس": تا این که پیامبر برافروخت شعله ای را برای آنان که از آن بهره ور میشوند "و أنار علما لحابس": و علم یا نشانه و پرچمی را نصب کرد و آتشی برافروخت برای کسانی که در بیابان راه خود را گم کرده و شتر خود را نگه داشته اند تا راه را پیدا کنند. علم همان جایی است که آتش را میگذاشتند، مثلا بالای کوه یا منار. به تعبیر دیگر پیامبراکرم (ص) برای گمشدگان راه یک علم و آتشی روشن کرد تا راه را پیدا کنند. شاید در زمان ما که برق و امکانات زیادی وجود دارد این تشبیهات چندان جالب به نظر نیاید ولی باید توجه داشته باشیم که حضرت