به طور کلی انسان در این دنیا و در زندگی خود همواره با مشکلات و سختی هایی روبرو میشود که گاه او را از پا درمی آورد و در چنین شرایطی برای نجات خود باید راه کوتاه و خوبی را پیدا کند که به پرتگاه نیفتد و به مقصد برسد. این راه مطمئن به فرمایش علی (ع) اسلام است که انسان را به مقصد میرساند.
"مشرف المنار، مشرق الجواد، مضئ المصابیح"
( منار اسلام در جای بلند، جاده های آن روشن، چراغهای آن روشنایی بخش است.)
در بعضی از نسخه های نهج البلاغه "مشرف" آمده است که غلط میباشد و صحیح آن "مشرف" است، که اسم مفعول و اسم زمان و اسم مکان و مصدر افعال مزید فیه بر این وزن میآیند و مقصود در اینجا اسم مکان است؛ یعنی محل اشراف. "منار" نیز در اینجا اسم مکان و به معنای محل نور است. در گذشته ها جای بلندی پیدا میکردند و یا میساختند و چراغی روی آن قرار میدادند تا در شب ها افراد راه را پیدا کنند و گم نشوند، و در نتیجه به جاهای بلندی که چراغ روی آن قرار داده میشد "منار" میگفتند. آن وقت اگر بالای منار بروید، به همه شهر و همه اطراف اشراف دارید.
تعبیر "مشرف المنار" از باب اضافه صفت به موصوف است که در کلام عرب رواج دارد. یعنی محل چراغ و محل نور اسلام نسبت به همه جا اشراف دارد.
"مشرق الجواد" هم اضافه صفت به موصوف است. "جواد" جمع "جادة" است. میفرماید: جاده های اسلام روشن است. در همه این عبارات تشبیه به کار رفته است. راههای اسلام روشن است؛ انسان در مسیری که میرود راه خوبی را میخواهد که چراغ داشته باشد و گم نشود. حضرت امیر(ع) میفرماید: جاده های اسلام را که میخواهی طی کنی، راههایی روشن است و تاریک نیست؛ چون مطابق عقل و منطق است.