افراد ضعیف جامعه خطایی سر زد آنان را محاکمه و مجازات کند اما از گناهان بزرگ افراد قدرتمند و صاحب نفوذ چشم پوشی و اغماض نماید. و شاید کنایه ای هم به عدم رعایت مساوات قضایی در زمان خلفا باشد.
5 - تقسیم عادلانه بیت المال
"و اصدار السهمان علی أهلها"
( و برگرداندن سهم ها بر اهل آنها.)
"اصدار" به معنای برگرداندن است؛ و "سهمان" جمع "سهم" است. "اصدار السهمان علی أهلها" یعنی: برگرداندن سهم ها بر اهلش؛ مثل این که سهام مردم از بیت المال داده نشده و در جای دیگری مصرف شده است و حالا باید به اهلش برگرداند.
وظیفه پنجم امام این است که سهم های بیت المال - اعم از غنائم و خمس و زکات و امثال آن - را به اهلش برساند و تقسیم کند، و این طور نباشد که غنائم یک کشور به طور کلی به مروان و امثال او داده شود و بقیه مردم محروم باشند.
همان طور که گفتم چون حضرت این خطبه را در همان اوایل بیعت مردم با او ایراد کرده بودند میخواهند به آنها بفهمانند که اگر شما که با من بیعت کرده اید تصور میکنید من در تقسیم بیت المال همان روش خلفا - بویژه عثمان - را ادامه میدهم، خیالتان راحت باشد که من آن کارها را انجام نمی دهم بلکه تنها حکم خدا را اجرا میکنم.
شتاب در استفاده از درخت دانش
"فبادروا العلم من قبل تصویح نبته، و من قبل أن تشغلوا بانفسکم عن [ مستثار] مستنار العلم من عند أهله"
( پس بشتابید به سوی علم و دانش پیش از خشک شدن گیاه آن، و پیش از آن که به خودتان مشغول و بازداشته شوید از طلب نور علم از اهل آن.)