حضرت در این فرمایش - همان طور که عرض کردیم - میخواهد بفرماید: در زمان پیامبر(ص) بیت المال در کنترل بود و شما نمی توانستید از آن سوءاستفاده کنید؛ اما پس از رحلت پیامبراکرم (ص) و به لحاظ این که خلافت و حکومت اسلامی حق امیرالمؤمنین (ع) بود ولی او را از حق خود محروم کردند، گویا حکومت و ریاست و بیت المال در اختیار افرادی قرار گرفت که صاحب آن نبودند. بنابراین مانند مال بی صاحب یا شتری شد که افسارش رهاست و صاحبی ندارد. در این صورت تنگ شتر یا خوب بسته نمی شود و یا پس از مدتی استحکام آن از بین میرود و افسار آن هم رها و در حال حرکت و اضطراب و جولان میباشد و کسی نیست آن را کنترل کند.
میفرماید: شما از دنیا بهره مند نگشتید مگر پس از آن که مصادف با آن شدید درحالی که افسار آن رهاست و تنگ آن اضطراب دارد و بار و هودج آن محکم نیست.
آثار سوء دنیاطلبی
"قد صار حرامها عند أقوام بمنزلة السدر المخضود، و حلالها بعیدا غیر موجود"
( حرام دنیا نزد گروههایی به منزله سدر خار بریده، و حلال آن از دسترس دور و ناموجود گردیده است.) "سدر" گیاهی است که درخت آن تیغ دارد و اگر بخواهند از آن استفاده کنند باید ابتدا تیغ های آن را گرفته و بعد به مصرف خوردن برسانند. "سدر مخضود" هم یعنی همان سدری که تیغ های آن گرفته شده باشد و راحت بشود آن را خورد.
حضرت در اینجا مالهای حرام را تشبیه به سدر کرده اند که تیغ دارد ولی اگر تیغ های آن گرفته شود به راحتی میتوان آن را خورد. امیرالمؤمنین (ع) مالهای کنترل نشده و حرامی را که از بیت المال پس از رحلت پیامبر به دست افراد میرسید مانند سدری میدانند که تیغ های آن گرفته شده و به راحتی خورده میشود. در حقیقت حرام در نزد بعضی افراد مانند شیر مادر است که راحت آن را میخورند. از طرف دیگر مال کاملا حلال نیز بسیار اندک است و در دسترس افراد نیست. گذشته