پیامبراکرم (ص) الگو بگیرند و فقط مردم را از عقاب الهی نترسانند بلکه در کنار آن به مردم بشارت هم بدهند.
نقل میکنند که یک آقایی مدتها کار خلاف میکرد. یک روز با خود گفت: برویم در مسجد و یک مقدار کارهای خود را اصلاح کنیم. اتفاقا به امام جماعت مسجد خبر میدهند که فلان شخص که اهل کارهای خلاف میباشد امروز به مسجد آمده است. امام جماعت در سخنرانی خود شروع به خواندن آیات عذاب و روایاتی کرد که برای مجازات و عذاب در مورد هر گناه آمده است، و اصلا از آیات رحمت و مغفرت خدا هیچ نگفت. در نتیجه فردی که با امید و رغبت آمده بود و میخواست از کارهای خلاف خود توبه کند، برعکس از رفتن به مسجد توبه کرد و گفت معلوم میشود که ما حسابمان پاک است و راهی به رحمت خدا و بهشت نداریم !
بنابراین لازم است کسانی که به منبر میروند از آیات بشارت هم بخوانند؛ برای این که پیامبراکرم (ص) هم بشیر است و هم نذیر. و ابتدا صفت بشیر بودن پیامبر در اینجا ذکر شده است. البته پیامبر نذیر هم میباشد و باید آیات ترس و عقاب هم خوانده شود؛ ولی اگر تنها آیات عذاب و جهنم برای مردم بیان گردد، بسیاری از آنها ناامید میشوند و میگویند ما که جهنمی هستیم پس به دنبال کار خود برویم.
پیامبر در خردسالی و کهن سالی
"خیر البریة طفلا، و أنجبها کهلا، و أطهر المطهرین شیمة ، و أجود [ و أمطر] المستمطرین دیمة"
( بهترین خلق در خردسالی، و نجیب ترین آنها در کهن سالی، و پاکترین پاکان از نظر سرشت و طبیعت، و بخشنده ترین ابرهایی که از آنها طلب باران میشود از نظر دوام.)
"بریة" در اصل "بریئة" بوده است؛ همزه با یاء که جمع میشود همزه قلب به یاء میگردد. "بری" بر وزن فعیل به معنای مفعول مانند "قتیل" به معنای "مقتول" است. "برأه" یعنی "خلقه". "براء النسمة" یعنی "خلق النسمة". بنابراین "خیر البریة" یعنی: "خیر المخلوقین".