درس خارج بودیم، قاعده امتحان این بود که ابتدا به کسی که میخواست امتحان خارج بدهد میگفتیم مقداری از کتاب کفایه و مکاسب را بخواند. پس از آن از او میخواستیم که درس نوشته شده ای را از آیت الله بروجردی بیاورد و توضیح دهد، و برای این که ممکن بود بعضی افراد نوشته های دوستان خود را بیاورند از آنها میخواستیم که درس یک روز مشخص آیت الله بروجردی را در همان سر جلسه امتحان بنویسند. با این که قرار میشد چند نفر یک درس مشخص شده را بنویسند، ولی هر کدام از افراد متفاوت مینوشتند به طوری که گاهی مشاهده میکردیم این نوشته ها با یکدیگر همخوانی و هماهنگی ندارد و هر کسی مطابق فهم و سلیقه خود آن را به یک صورت نوشته است. حتی گاهی یک مطلب را نقل به معنا هم نکرده بودند؛ بلکه اساسا آن را متفاوت فهمیده و متفاوت نوشته بودند.
در مورد روایات هم همین قاعده جاری است و اصحاب امیرالمؤمنین (ع) و دیگر ائمه (ع) ممکن است یک مطلب را متفاوت فهمیده و یا نقل به معنا کرده باشند، و لذا عبارات یک خطبه یا روایت به دو یا چند صورت نقل شده است.
در هر صورت مضمون آنچه را که در این خطبه میخوانیم در خطبه سی و سوم هم خواندیم و در جلد دوم نهج البلاغه هایی که از ما چاپ شده آمده است؛درسهایی از نهج البلاغه، ج 2، ص 513 تا 522. و در همان جا خطبه صد و چهار نیز به اجمال توضیح داده شده است.همان، ص 523 تا 527. شاید در زمانی که خطبه سی و سوم را شرح میدادیم امید نداشتیم که روزی حیات داشته باشیم و بتوانیم این خطبه را هم توضیح دهیم.
با این که خطبه به نظر تکراری میرسد ولی از آنجا که تکرار همیشه بد نیست و گاهی هم لازم است، آن را دوباره شرح میدهیم.