همرنگ آنان شود و در نتیجه گاهی باید تملق یا برخلاف عقیده خود سخن بگوید.
بنابراین ترجیح میدهد که خیلی وارد اجتماع و کارهای مردم نشود. زیرا اگر کنار باشد بهتر میتواند به وظایف خود عمل کند و بهتر به مطالعه و کار و عبادت خود میرسد. در چنین شرایطی شاید عزلت و گوشه گیری بهتر باشد.
سعدی در اشعار خود میگوید:
در هر حال بعضی از افراد احساس میکنند اگر در جامعه وارد شوند و مقام و موقعیتی پیدا کنند نمی توانند آن طور که میخواهند و لازم است از گناهان خودداری کنند و آلوده نشوند. چنین افرادی احیانا مصلحتشان در این است که کمتر خود را به جامعه عرضه نمایند تا آلودگی کمتری پیدا کنند. همین افراد با این که خود را کمتر به جامعه عرضه مینمایند ولی این طور نیست که وظایف اجتماعی و فردی خود را انجام ندهند؛ بلکه در مواقع ضرورت به اندازه قدرت و توان خود مسئولیت های خویش را انجام میدهند؛ اما از این که وارد متن جامعه شوند و مسئولیت پذیرفته و یا انگشت نما شوند خودداری میکنند و آن را به مصلحت خود نمی بینند.
شرایط عزلت طلبی از نظر پیامبر(ص)
شرح نهج البلاغه خوئی منهاج البراعة، ج 7، ص 198؛ این حدیث در شرح ابن أبی الحدید هم بدون ذکر سند، با اندک تفاوتی آمده است (ج 10، ص 47)؛ و با ذکر سند در کتاب تخریج الاحادیث والاثار، زیلعلی، ج 2، ص 442، دار ابن خزیمة، ریاض، نقل شده است. حدیثی را اینجا نقل میکند که آن را برای آقایان