صفحه ۴۱۱

ابن أبی الحدید در ادامه عبارت خود می‎نویسد: "و کان یقال: من رضی عن نفسه کثر الساخطون علیه": "هر کس از خود راضی باشد کسانی که نسبت به او غضب دارند زیاد می‎شوند."

با این که ابن أبی الحدید فرمایش فوق را به عنوان حدیث نقل نکرده است ولی در کلمات قصار امیرالمؤمنین (ع) شماره پنج نهج البلاغه عبده همین مطلب آمده است. در بحارالانوار نیز همین حدیث ذکر شده است.بحارالانوار (چاپ بیروت)، ج 75، ص 368 و 369، باب 28، مواعظ ابی الحسن الثالث 7.

کسی که از خود راضی باشد خود را در برابر دیگران می‎گیرد و تکبر می‎کند؛ به همین دلیل دیگران از او بدشان می‎آید و در نتیجه بر تعداد افرادی که نسبت به او ناخشنود هستند افزوده می‎شود.

پیامدهای واگذاشتن انسان به خود

"و ان من أبغض الرجال لعبدا وکله الله الی نفسه"

( و همانا از مبغوضترین مردان بنده ای است که خدا او را به خودش واگذار کرده است.)

انسان باید در طول زندگی خود همواره کاری کند که خداوند به او توفیق دهد و در پیمودن راه حق موفق باشد. قرآن کریم می‎فرماید: (یا أیها الذین امنوا ان تتقوا الله یجعل لکم فرقانا) سوره انفال (8)، آیه 29. "ای مؤمنان ! اگر از خداوند پروا کنید برای شما فرقان [ جدا کننده حق از باطل ] قرار می‎دهد."

بر اساس آیه شریفه فوق کسی که تقوا داشته باشد خداوند در دل او نیرویی قرار می‎دهد که می‎تواند بین حق و باطل تفاوت قائل شود و آن دو را از همدیگر تشخیص دهد. هنگامی که انسان اهل تقوا باشد خداوند او را هدایت می‎کند و دل او را به جانب

ناوبری کتاب