بنابراین انسان باید استقلال فکری و روحی خود را حفظ کند و به اندک ثروت و مقام دنیا آن را نفروشد و یا شخصیت و استقلال خود را برای دیگران و به قدرت و مقام رسیدن آنها معامله نکند. متأسفانه انسان گاهی خود را در مقابل ثروت و مقامی میفروشد که به دست خودش میرسد، و بدتر از آن این که گاهی خود را برای دیگران بی ارزش میکند و آخرت خود را در برابر دنیای دیگران میفروشد.
تکبر نشانه نادانی و عامل سقوط انسان
در اینجا به مناسبت بحث، چند روایت را که ابن أبی الحدید نقل کرده است یادداشت نموده ام و آنها را برای شما میخوانم. ابن أبی الحدید با این که معتزلی و سنی مذهب است ولی گاهی روایات ائمه (ع) را نقل میکند. او مینویسد:
"من الکلام المروی عن ابی عبدالله الصادق (ع): ما هلک امرؤ عرف قدره": "از جمله فرمایشاتی که از امام صادق (ع) نقل شده این است که فرمود: انسانی که ارزش خود را بداند هلاک نمی شود." برای این که به اندازه ارزش خود وظیفه اش را میداند و آنها را انجام داده و در نتیجه نجات مییابد. این روایت را مبرد در کتاب "الکامل" از امام صادق (ع) نقل کرده است.شرح نهج البلاغه ابن أبی الحدید، ج 7، ص 108.
"و قال ابوعبدالله (ع): ما اخال رجلا یرفع نفسه فوق قدرها الا من خلل فی عقله"همان. "گمان نمی کنم مردی خود را بالاتر از مقدار ارزش خود بلند کند مگر این که معلوم میشود در عقل او خلل و نقصانی وجود دارد."
بعضی از ما هنگامی که یک چیزی یاد میگیریم تصور میکنیم عقل کل هستیم، یا وقتی مقامی به ما میدهند غرور و تکبر پیدا میکنیم؛ در صورتی که مقام، یک امر اعتباری است و اصالت ندارد. اگر انسان علم و تقوا پیدا کرد این علم و تقوا جزء ذات