میروند با معاویه هم دست میشوند؛ همه اینها را حضرت پیش بینی میکرد و میخواست بگوید مسأله صاف نیست و مشکلات در پیش است.
بنابراین حضرت میفرماید: "فانا مستقبلون أمرا له وجوه و ألوان": پس ما امری را در پیش داریم که جنبه ها و رنگ های گوناگون دارد.
"لا تقوم له القلوب، و لا تثبت علیه العقول"
( دل ها بر آن [ امر] استوار نمی ماند، و عقل ها بر آن ثابت نمی باشد.)
"لا تقوم له القلوب": همه دل ها بر آن امر استوار و پابرجا نمی ماند؛ یعنی همه صاف نیستند و زیر بار حکومت حق نمی روند. "و لا تثبت علیه العقول": و همه عقل ها بر آن ثابت نیستند؛ همه که دنبال عقل و حق نیستند، یک عده دنبال مقام و حکومت اند، عده ای در پی مال و ثروت؛ و آنان که حقیقتا به دنبال حق و بر آن ثابت قدم باشند بسیار کم هستند.
"و ان الافاق قد أغامت"
( و همانا افق ها ابری شده است.)
"آفاق" جمع "افق" است. و "أغامت" باب افعال از ماده "غیم" به معنای ابر میباشد. میفرماید: افق ها ابری و تیره شده است. ابرهای فتنه در راه است. حضرت پیش بینی میکرد که معاویه فردا پیراهن عثمان را بالا میبرد و میگوید: عثمان کشته شد و سببش هم علی (ع) است، و مردم هم ساده اند و این تبلیغات بر آنها تأثیر خواهد گذاشت. مردم آن روزها همه مثل مردم زمان ما نبودند، مردم زمان ما بالاخره از طریق رادیو، تلویزیون و جراید اخبار را به دست میآورند، حالا هم که سایت های اینترنتی اضافه شده است، و خلاصه یک روشنایی هایی - هر چند نسبی - برای مردم پیدا شده و از حوادثی که در عالم میگذرد بی اطلاع نیستند، ولی آن وقت ها مردم از حوادثی که اتفاق میافتاد کمتر اطلاع داشتند، و تبلیغات خیلی زود در آنها اثر میکرد.