باوقاری که در کارهایش عجول نیست؛ "مکیث الکلام" یعنی: وقتی سخن میگوید با مکث و تأمل میگوید، اول فکر میکند و بعد حرف میزند، نه آن که اول حرف بزند بعد تازه متوجه شود که چه گفته است.
بالطبع هر چه سخن با تأمل و تأنی باشد و عواقب آن مورد توجه قرار گیرد احتمال اشتباه در آن کم خواهد شد. در این باره روایات هم زیاد است، از جمله امیرالمؤمنین (ع) در حکمت چهلم نهج البلاغه میفرماید: "لسان العاقل وراء قلبه، و قلب الاحمق وراء لسانه": "زبان انسان عاقل و خردمند پشت قلب اوست، و قلب آدم نادان پشت زبان اوست." در این حکمت ظاهرا "قلب" به معنای مرکز تفکر است. آدم عاقل ابتدا فکر میکند، تأمل و تدبر میکند و بعد سخن میگوید؛ اما آدم نادان تا چیزی به ذهنش میآید میپراند و میگوید، بعد فکر میکند میبیند بد شد، حالا باید مرتب عذر بیاورد برای این که حرف غلط خود را اصلاح کند.
اهل بیت: مصداق کامل راهنمایان حق
در این که راهنمای پرچم حق چه کس یا کسانی هستند که حضرت ویژگی آنها را ذکر میکنند، شراح نوعا گفته اند مقصود خود امیرالمؤمنین (ع) است و حضرت در واقع خودشان را توصیف میکنند.رجوع شود به شرح ابن أبی الحدید، ج 7، ص 85؛ منهاج البراعة، ج 7، ص 159؛ شرح ابن میثم بحرانی، ج 3، ص 7؛ نهج البلاغه عبده، ج 1، ص 193. در حقیقت دلیل و راهنما و مفسر قرآن که پرچم حق است ائمه اهل بیت (ع) و عترت پیغمبراکرم (ص) هستند که در رأس آنها امیرالمؤمنین (ع) قرار دارد. در اینجا باید به این نکته توجه کرد که هر چند علی (ع) اوصافی را ذکر میکنند که بر خودشان منطبق است ولی حضرت طبع قضیه را بیان میکنند؛ به این معنا که کسی که امام و رهبر