را انجام دهیم، باید از خود او استعانت بجوییم تا قدرت و توان و عقل و درکمان باقی باشد و بتوانیم حقوقش را رعایت کنیم.
در سوره حمد هم که میخوانیم: (ایاک نعبد و ایاک نستعین ) سوره فاتحه (1)، آیه 5. "تنها تو را عبادت میکنیم و تنها از تو کمک میجوییم" شاید علت ذکر (ایاک نستعین ) پس از (ایاک نعبد) به خاطر این باشد که گمان نشود ما عبادت خدا را به طور مستقل به خود نسبت میدهیم و در عبادت خدا از خدا بی نیاز هستیم؛ و اشاره به این نکته باشد که ما اگر حتی موفق به عبادت خدا هم بشویم، این موفقیت با کمک و یاری خدا حاصل شده است و به وسیله قدرت و ابزاری بوده که خداوند به ما عطا فرموده است.
در اینجا هم امیرالمؤمنین (ع) بعد از آن که فرمودند: "نحمده فی جمیع أموره" میفرمایند: "و نستعینه علی رعایة حقوقه". در حقیقت میخواهد بفرماید: ادعا ندارم که در این ستایش و رعایت حقوق تو مستقل هستم؛ حتی این را هم به استعانت و نیرویی که تو در اختیار قرار داده ای انجام میدهم. و این نهایت اظهار عجز و نیازمندی به خدای متعال است.
معنای "اله"
"و نشهد أن لا اله غیره"
( و شهادت میدهیم که معبودی جز او نیست.)
"اله" بر وزن "فعال" است، وزن فعال گاهی اوقات به معنای مفعول به کار میرود؛ مثل کتاب که به معنای مکتوب است. "اله" هم به معنای "مألوه" یعنی معبود است. بحثی درباره عبارت: "لا اله الا الله" که کلمه توحید است وجود دارد و آن این که این