که به معنای سختی و مشقت است."
حضرت علی (ع) میفرماید: زینت دنیا و قشنگی های آن و نیز آسایش و راحتی و دارایی دنیا شما را به شادمانی وا ندارد تا دل به آن ببندید و عجب و فخرفروشی بر دیگران شما را فرا گیرد. دنیا رفتنی و زندگی در این عالم تمام شدنی است، و آنچه این چنین است ارزش دلبستگی ندارد.
نهی از بی صبری در کمبودها و سختی ها
"و لا تجزعوا من ضرائها و بؤسها"
( و از کمبودها و سختی های دنیا بی صبری نکنید.)
"ضراء" به معنای نگرانی و کمبود و زیان است، در مقابل "سراء" که به معنای راحتی و خوشی و به کام بودن روزگار است. ابن اثیر نقل میکند که: "الضراء الحالة التی تضر و هی نقیض السراء"نهایه ابن اثیر، ج 3، ص 82. یعنی: "ضراء حالتی است که ضرر و زیان میزند و نقیض سراء میباشد." در قرآن کریم هم "سراء" و "ضراء" در مقابل هم به کار رفته است. خدای متعال در توصیف متقین میفرماید: (الذین ینفقون فی السراء و الضراء) سوره آل عمران (3)، آیه 134. "پرهیزکاران کسانی هستند که هم در راحتی و گشاده دستی و هم در شدت و سختی انفاق میکنند."
"بؤس" یعنی دشواری و نداری. ابن منظور مینویسد: "البؤس: الشدة و الفقر".لسان العرب، ماده "بأس". به شدت جنگ هم "بأس" میگویند.
علی (ع) میفرماید: از کمبودها و ناراحتی ها و از شدت و سختی های دنیا جزع نکنید؛ بلکه در مقابل این پیشامدها صابر و بردبار باشید. قرآن کریم نیز در