حق و باطل را درهم میآمیزد و درست و نادرست را با هم جمع کرده و همه چیز را قاطی میکند و فکر نکرده و نسنجیده سخن میگوید "حاطب لیل" میگویند، زیرا چنین کسی مثل آدمی است که شبانه هیزم جمع میکند و نمی بیند در ریسمانش چه چیزی قرار میدهد." طبق این نقل علی (ع) میفرماید: وقتی که پیامبراکرم (ص) مبعوث شد مردم مثل هیزم کنانی بودند که چیزهای ارزشمند و بی ارزش را با هم جمع میکردند.
3 - مجذوب هواهای نفسانی
"قد استهوتهم الاهوأ"
( به تحقیق هواهای نفسانی آنها را به خود جذب کرده بود. [ و یا آنها را در معرض سقوط قرار داده بود.])
در این جمله دو احتمال وجود دارد: احتمال اول این که "استهوی" از "هوی" به معنای هوای نفس باشد. بنابر این احتمال، مفاد کلام حضرت این است که خواسته های نفسانی برای آنها جاذبه پیدا کرده بود و به دنبال ارضای هواهای نفسانی خود بودند. "قد استهوتهم الاهوأ" یعنی: "قد جذبتهم الاهوأ". هر کس هواهای نفسانی اش را حق بپندارد، شیطان هم این پندار را تقویت میکند به گونه ای که به آنها کششی پیدا میکند و هواهای نفسانی محرک او در کارهایش خواهند بود؛ و مردم عصر جاهلی این چنین بودند.
احتمال دیگر این است که "استهوی" از "هوی" به معنای سقوط باشد، که بنابر این احتمال، معنای عبارت حضرت این میشود که هواهای نفسانی آنها را در معرض سقوط و لبه پرتگاه قرار داده بود. قرآن کریم هم درباره وضعیت مردم پیش از بعثت پیامبراکرم (ص) میفرماید: (و کنتم علی شفا حفرة من النار فانقذکم