خودشان راهی که میروند صددرصد درست است. ظاهر تعبیر علی (ع) این است که مردم پیش از بعثت پیغمبراکرم (ص) گمراه بودند ولی این چنین هم نبود که صددرصد مطمئن باشند راهی که میروند درست است، بلکه در درستی راهی که انتخاب کرده بودند متحیر و دودل بودند و شک و شبهه داشتند که این راهی که میروند درست است یا نه.
2 - گرفتار در فتنه
"و خابطون [ حاطبون ] فی فتنة"
( و در فتنه بیراهه رفته بودند.)
در نقل این عبارت نسخه ها مختلف اند، در بیشتر نسخه ها "خابطون" است و در برخی "حاطبون". "خبط" به معنای بیراهه رفتن است، "خابطون" یعنی در راه کج و بیراهه میرفتند. در فتنه ها و ابتلائات راه کج را برمی گزیدند و راه درست را انتخاب نمی کردند.
اگر "حاطبون" باشد از "حطب" به معنای هیزم است، "حاطب" یعنی کسی که هیزم جمع میکند. کسانی که هیزم جمع میکنند مخصوصا اگر عجله داشته باشند یا هوا تاریک باشد همه چیز را در بارشان جمع میکنند، و چه بسا چیزهایی که مضر است وسط بارشان جمع کنند؛ مثلا ممکن است چند تا مار هم بین هیزمها گرد آورده باشند. "حاطبون فی فتنة" یعنی: درحال فتنه و گرفتاری هیزم جمع میکنند و توجه ندارند که آنچه گرد میآورند مضر است یا نافع. و شاید هم کنایه از این باشد که مردم هیزم جمع کن و آتش افروز در فتنه بودند.
ابن أبی الحدید مینویسد: "و یقال لمن یجمع بین الصواب و الخطاء، أو یتکلم بالغث والسمین حاطب لیل، لانه لایبصر مایجمع فی حبله"شرح نهج البلاغه ابن أبی الحدید، ج 7، ص 66. یعنی: "و به کسی که در سخنانش