غیربهشت اگر از جهاتی سلامتی باشد از جهاتی دیگر هم سختی و مشقت و ناراحتی دارد.تفسیر المیزان، ج 10، ص 39.
ضمیر "یدعو" به "الطریق" برمی گردد؛ یعنی راه حق شما را به بهشت فرا میخواند، و این اسناد مجازی است؛ زیرا راه که کسی را نمی خواند، آن که افراد را میخواند تا از یک راهی حرکت کنند واضع آن راه است. در قرآن شریف آمده است: (والله یدعو الی دار السلام) سوره یونس (10)، آیه 25. یعنی: "و خداوند به سرای سلامت [ بهشت ] فرا میخواند." راه حق چون انسان را به بهشت میرساند گویا انسان را به بهشت میخواند، لذا دعوت و خواندن را به راه هم نسبت میدهند.
"و أنتم فی دار مستعتب علی مهل و فراغ"
( در حالی که اکنون شما در خانه ای هستید که محل کسب رضایت خداست در فرصت و فراغتی که دارید.)
یکی از معانی "عتبی" رضایت است و "استعتاب" به معنای طلب رضایت میباشد؛ "مستعتب" مصدر میمی یا اسم مکان است، "دار مستعتب" یعنی خانه ای که محل طلب رضایت است، یا خانه تحصیل رضایت است. مراد از "دار مستعتب" دنیاست؛ زیرا انسان در دنیا دارای اختیار و آگاهی است و میتواند رضایت خدا را تحصیل کند. "دار مستعتب" اضافه است نه صفت و موصوف؛ "و أنتم فی دار مستعتب" یعنی: و شما در جایی هستید که با اختیارتان و با قدرتتان میتوانید رضایت خدا را درخواست کنید و به دست آورید.
"علی مهل و فراغ": در حال مهلت و فراغت هستید. یعنی الان که در دنیا هستی این فرصت و فراغت در اختیار توست که با انجام کارهای خوب خشنودی خدا را به دست آوری؛ اگر چیزهایی را نمی دانی میتوانی بپرسی، یاد بگیری و انجام وظیفه