عرض کردم که این خطبه دارای سه قسمت است: قسمت اول درباره خدا و اوصاف الهی بود، قسمت دوم در توصیف پیامبران و فضیلت پیامبراکرم (ص) بود، قسمت سومی که مرحوم سید رضی نقل کرده و از اینجا شروع میشود نصایح و توصیه های حضرت علی (ع) است.
"أعلام" جمع "علم" است. در قدیم برای این که افراد شب ها راه را گم نکنند چراغی را در جای بلندی قرار میدادند که به آنجا "منار" یعنی محل نور گفته میشد، "علم" به "منار" اطلاق میشود، بعد علم را در مطلق علامت و نشانه به کار بردند. به علم هایی که در عزاداریها بلند میکنند و به پرچم ها هم از این جهت که نشانه عزاداری است علم میگویند.
"بینة" به معنای روشن، صفت "أعلام" است. "أعلام بینة" یعنی نشانه های روشن و آشکار. "أعلام" کنایه از بزرگان راهنمای دین است که همانند چراغی راه را به انسان نشان میدهند. "علی أعلام" جار و مجرور و به "اعملوا" که فعل امر است متعلق است؛ و جمله "رحمکم الله" جمله معترضه است. میفرماید: براساس دلیل و برهان و طبق نشانه ها و علامت های روشن، یعنی سنت پیغمبر(ص) عمل کنید و از عالمانی که آگاه به مسائل اسلامی و بیانگر سنت ایشان هستند بپرسید و به حرفهای خرافی و بی پایه و حرفهای بچه گانه و بی دلیل ترتیب اثر ندهید. عملتان براساس سخنان پیغمبراکرم (ص)، اهل بیت (ع) و عقل باشد؛ و از عالمان آگاه و حقگو سؤال و پیروی کنید. مواظب باشید آلت دست دیگران قرار نگیرید و کارهای نادرستی را به اسم دین انجام ندهید؛ و خلاصه به برهان و عقلتان بها بدهید و براساس شناخت صحیح کار کنید.
راه روشن بهشت و فرصت بی مانند دنیا
"فالطریق نهج"
( پس راه واضح و روشن است.)