بعد از من خوارج را نکشید
"لاتقتلوا الخوارج بعدی؛ فلیس من طلب الحق فاخطأه کمن طلب الباطل فادرکه"
(بعد از من خوارج را نکشید؛ زیرا کسی که طالب حق بوده و خطا کرده، مانند کسی نیست که طالب باطل بوده و آن را دریافته است.)
حضرت فرموده اند بعد از من با خوارج جنگ نکنید، و در بیان علت میفرمایند: آن کسی که در جستجوی حق است و در مسیر حق طلبی خود اشتباه میکند، مانند کسی که دنبال باطل میرود و به هدف خود هم میرسد نیست. مقصود حضرت مقایسه بین معاویه و اصحاب او با خوارج است؛ معاویه و اصحاب معاویه از اول دنبال باطل بودند، آنها برای رسیدن به دنیا و مقام و ثروت دنیا تلاش میکردند، ولی خوارج دنبال حق میگردند اما در تشخیص حق اشتباه میکنند.
فرق خوارج با معاویه
در عوام هم خشکه مقدسهایی بوده اند که از خدا و پیغمبر هم جلو میزدند، اینها بالاخره دنبال حق میرفتند و با معاویه که در راه باطل بود و برای رسیدن به جاه و مقام حرکت میکرد فرق دارند؛ اینها حق طلبان گمراه بودند ولی آنها دانسته دنبال باطل میرفتند؛ اگر خوارج به مردم آزاری نمی دادند و به ایجاد مزاحمت برای مسلمانان دست نمی زدند و در راه خود بودند - گرچه در راه انحرافی بودند - حضرت با آنها جنگی نداشت؛ و این جنگ و جهادی که حضرت امیر(ع) با آنها کردند برای این بود که آنها در مسیر حق طلبی خود به ایجاد مزاحمت برای دیگران هم دست میزدند و مردم را به ناحق میکشتند.
اشکالی که در اینجا کرده اند این است که اگر حضرت فرموده خوارج را نکشید، پس چرا خودشان آنها را کشتند؟ جوابش این است که اینها مردم را به بدعتهای خود دعوت میکردند و آنها را به ناحق میکشتند و در مقابل حضرت امیر(ع) که