قسمت از خطبه شرایط یا بعضی صفات حیوان قربانی را بیان میفرمایند:
شرایط حیوان قربانی
"و من کمال الاضحیة استشراف اذنها، و سلامة عینها"
(از جمله شرایط حیوان قربانی آن است که گوش او تمام و بلند، و چشمش سالم باشد.)
"اضحیة" را بدون تشدید "ی" و با تشدید "ی" خوانده اند، بدون "الف" (ضحیة) هم خوانده اند که همه به یک معناست، و مقصود از آن حیوانی است که قربانی میکنند. حضرت علی (ع) میفرمایند: "و من کمال الاضحیة" و از نشانه های کامل بودن حیوان قربانی این است که: "استشراف اذنها و سلامة عینها" گوش و چشم آن سالم باشد.
بسا از ظاهر کلام حضرت که فرموده: "و من کمال..." استفاده شود که سالم بودن گوش و چشم حیوان قربانی از مستحبات است، در صورتی که در کتب فقهی نوعا فرموده اند: از شرایط قربانی سالم بودن گوش و چشم قربانی است.
"استشراف" از ماده "مشرف" آمده و به چیزی گفته میشود که مشرف و بالاتر از چیزهای دیگر باشد؛ مثلا سر انسان مشرف بر بدن انسان است، یعنی بر همه بدن اشراف و تسلط دارد؛ در حیوانی مانند شتر، گاو و گوسفند هم وقتی گوشهای آنها سالم باشد تیز و به طرف بالا قرار میگیرند و در حقیقت اشراف بر بدن آن حیوان دارد، ولی اگر قسمتی از آن را چاک داده باشند دیگر نمی تواند به طرف بالا تیز بایستد، بلکه به طرف پایین آویزان میشود. لذا حضرت در اینجا کلمه "استشراف" را مخصوصا به قرینه "و سلامة عینها" کنایه از سلامت و تمامت گوش حیوان آورده اند.
"فاذا سلمت الاذن و العین سلمت الاضحیة و تمت"
(پس اگر گوش و چشمش بی عیب بود قربانی صحیح و درست است.)
"تمت" به معنای تمام است. حضرت فرموده اند: پس اگر گوش و چشم حیوان قربانی سالم باشد، یعنی اگر گوش بریده یا چاک داده و دارای عیبی که از اشراف گوش جلوگیری میکند نباشد و چشم آن حیوان هم سالم باشد و بتواند ببیند، این حیوان