آن که گرفتاری و مشغله پیدا کنید، "و فی متنفسه قبل ان یؤخذ بکظمه"، "کظم" به آن قسمت از گلوی انسان که محل خفه کردن است میگویند، "متنفس" هم به زمانی که قدرت بر نفس کشیدن دارد گفته میشود؛ یعنی انسان در زمانی که قدرت نفس کشیدن دارد و پیش از آن که بیخ گلوی او گرفته شود، باید برای قیامت خود کار کند.
"ولیمهد لنفسه و قدومه"، "یمهد" از ماده "تمهید" به معنای آماده کردن است، مقصود از "قدومه" قیامت است؛ یعنی این انسان باید برای خود و آن روزی که در آن حاضر میشود آماده شود، و برای خود اعمال صالح و نیکو اندوخته کند.
"ولیتزود من دار ظعنه لدار اقامته"، این خانه خانه مسافرت است، و قیامت خانه ابدی و همیشگی است، حضرت فرموده است از این خانه مسافرتی برای خانه ای که ابدی است زاد و توشه بردارید. این دنیا وسیله رسیدن به وعده های آخرت است و برای رسیدن به درجات اخروی احتیاج به اعمال صالح است.
تأکید بر رعایت کتاب و حقوق الهی
"فالله الله، ایها الناس، فیما استحفظکم من کتابه، و استودعکم من حقوقه"
(ای بندگان خدا، به خدا توجه کنید به خدا توجه کنید، نسبت به آنچه در کتاب خویش محافظت و رعایت آن را به شما امر فرموده، و در آنچه از حقوق خویش نزد شما امانت گذاشته است.)
"فالله الله" به یاد خدا باشید. اینجا از باب تحذیر است و در باب تحذیر فعل حذف میشود و "محذر منه" تکرار میشود، پس "الله الله" در اصل "اذکرالله" است؛ یعنی به یاد خدا باشید. "ایها الناس" مناداست و حرف ندای آن (یا) محذوف است و این عبارت به صورت قلب آمده، اصل عبارت به این صورت است: "یا ایها الناس اذکر الله فیما استحفظکم من کتابه" یعنی ای مردم به یاد خدا باشید در آنچه