و نزاع کرده و...، خوب این بدن که اینجا در زیر این پتو خوابیده است، پس چطور در عالم خواب به این طرف و آن طرف میرود؟ همه اینها با بدن مثالی است و پس از مرگ هم روح در همان قالب مثالی که بدن برزخی نامیده میشود ادامه حیات میدهد.
بدن مثالی در باطن همین بدن و از سنخ عالم دیگر است منتها در عالم برزخ واضح تر و روشن تر میشود، و پرسش عالم پس از مرگ هم لازم نیست از این بدن خاکی باشد، و حتی مثل مرحوم مجلسی و بزرگان دیگری که میخواهند عالم مجردات را قبول نکنند، تا این مقدار را قبول کرده اند که: "القبر روضة من ریاض الجنة او حفرة من حفر النیران"مرحوم مجلسی در بحارالانوار، ج 6، ص 202 تا 282، باب 8 کتاب العدل و المعاد، آیات و روایات و اقوال بزرگان را راجع به برزخ و قبر و عذاب و سؤال و جواب آن جمع آوری کرده است و جمله "القبر روضة من ریاض الجنة او حفرة من حفر النیران" را در چند مورد (مانند صفحه 214 از قول امام سجاد(ع) و در صفحه 218 از قول حضرت علی (ع" آورده است. قبر باغی از باغهای بهشت یا گودالی از گودالهای آتشهاست. لذا مقصود بدن مثالی است و اصولا هم در عالم پس از مرگ با آن بدن کار دارد و بدن واقعی او هم در عالم پس از مرگ همان بدن مثالی است.
من بارها این مثال را زده ام که: اگر شما قدرت جمع آوری همه اجزائی را که تاکنون از بدنتان جدا شده داشته باشید و جمع آوری کنید، ممکن است چند بدن مانند این بدن فعلی شما به وجود آید. حال اگر از شما بپرسیم کدام یک از این بدنها مال شماست، جواب میدهید: اینها در زمانهای گذشته بدن من بوده و بدن فعلی من همین است که به وسیله روحم اداره میشود. پس سخن ما نیز این است که این بدن فعلی هم پس از خارج شدن روح همین حکم را دارد و همان گونه که روح شما به مرور زمان با بدنهای گذشته وداع کرده با این بدن هم وداع کرده است، این