نیستند و ظاهرا این قبیل گناهان را هم نمی گویند. قسم دیگر آن گناهانی است که بر اثر غفلت از انسان سر میزند و لازم هم نیست که شخص علی (ع) این طور باشند بلکه انسان طبعا این طور است که در اثر بند شدن به گرفتاریهای دنیا به گناه آلوده میشود و این گناه در نظر انسان مغفول عنه میشود؛ از بس گرفتاری پیدا کرده اصلا متوجه این که گناه میکند نیست، آن وقت این قبیل گناهان از آن گناهانی است که حضرت فرموده: "ما انت اعلم به منی" آن گناهی که تو عالم تر از من به آن هستی.
این توجیه بر مبنای این است که بگوییم حضرت امیر(ع) هرچند معصوم میباشند و گناه نمی کنند ولی صرف نظر از عصمت چون او انسان است و طبیعت هر انسان اقتضا دارد که وقتی غافل شد اشتباه کند، حضرت هم دارند دعا را بر مبنای طبیعت انسان بیان میکنند.
اما اگر بگوییم این طور نیست و حضرت با توجه به مقام عصمت برای خودشان دعا میکنند و گناهان خودشان را میگویند، جواب این است که پس منظور ترک اولی است؛ و گفته اند: "حسنات الابرار سیئات المقربین"، و شاید روی همین حساب هم بعد از این فرموده: "فان عدت فعد علی بالمغفرة" اگر دوباره اشتباه کردم و ترک اولایی انجام دادم، تو هم دوباره گناهم را ببخش.
"اللهم اغفرلی ما وأیت من نفسی، و لم تجد له وفاء عندی"
(خدایا بیامرز آنچه را که من از ناحیه خود وعده کرده ام و وفای به آن عهد را از من نیافتی.)
"وأیت" از ماده "وأی" به معنای وعده کردن است. "ما وأیت من نفسی" یعنی آنچه را که من از ناحیه نفس خودم وعده دادم. گاهی انسان پیش خود میگوید از امروز به بعد نوافل را انجام میدهم، از امروز به بعد صدقه میدهم، از امشب به بعد نماز شب میخوانم و... اینها وعده هایی است که انسان از ناحیه خود داده، حالا گاهی موفق به عمل هم میشود و گاهی نه. حضرت در این جمله میگویند: "اللهم اغفرلی ما وأیت من نفسی" خدایا ببخش آن وعده هایی که از ناحیه خودم