حضرت علی (ع) خلافت را برای خودش نمی خواست، بلکه برای اسلام میخواست. هدف بزرگ علی اسلام و پیشرفت اسلام بود؛ روی این اصل وقتی که تشخیص داد اگر جنگ داخلی بشود به طور کلی اساس اسلام از بین میرود، به خاطر اسلام، به خاطر این مصلحت عمومی دست از حق خود برداشت و از خلافت صرف نظر کرد.
البته اگر حضرت علی (ع) خلافت را به دست میگرفت چه بسا اسلام بهتر از این پیش میرفت، اما در این شرایط مخالفت حضرت علی (ع) موجب جنگ داخلی و بهره برداری دشمنان اسلام میشد، لذا وقتی ابوسفیان و عباس برای بیعت آمدند حضرت دست رد به سینه ابوسفیان زد و این خواسته ابوسفیان را فتنه خواند. حضرت فرمود:
"أیها الناس شقوا امواج الفتن بسفن النجاة"
(ای مردم امواج فتنه ها را به وسیله کشتی های نجات بشکافید.)
"سفن" جمع "سفینة" به معنای کشتی است.
از این که حضرت میفرمایند "ایها الناس" معلوم میشود که ابوسفیان و عباس تنها نبودند و جمعیتی را به همراه خود داشتند. حضرت فتنه ها را به دریای متلاطم مواج تشبیه کرده اند، فتنه "مشبه" است و دریا "مشبه به"، این را "استعاره بالکنایة" میگویند، سپس بعضی از لوازم "مشبه به" را برای "مشبه" ثابت میکند، امواج و کشتی نجات که از لوازم دریاست برای فتنه اثبات شده است، این را اصطلاحا ترشیح میگویند؛ و این که حضرت تعبیر به شکافتن میکند از باب این است که کشتی در دریا امواج را میشکافد.
در واقع سکوت حضرت علی (ع) در اوضاع متلاطم آن زمان حکم کشتی را دارد که به وسیله آن از فتنه ها نجات پیدا کند، زیرا اگر حضرت امیرالمؤمنین (ع) در مقابل آنها ایستادگی میکرد اساس اسلام در معرض خطر قرار میگرفت.