صفحه ۶۵

المتقین... و قاتل الناکثین و القاسطین و المارقین، قلت: یا رسول الله من الناکثون ؟ قال: الذین یبایعونه بالمدینة و ینکثون بالبصرة، قلت: من القاسطون ؟ قال: معاویة و اصحابه من اهل الشام، قلت: من المارقون ؟ قال: اصحاب النهروان".

ای ام سلمه بشنو و گواهی بده این علی بن ابیطالب آقای مسلمانها و امام پرهیزکاران است... و کشنده ناکثین و قاسطین و مارقین است، ام سلمه می‎گوید: گفتم ای رسول خدا ناکثین چه کسانی هستند؟ پیغمبر فرمود: کسانی که در مدینه با علی بیعت می‎کنند و در بصره نقض می‎کنند، عرض کردم: قاسطین چه کسانی هستند؟ فرمود: معاویه و اصحاب او از اهل شام، عرض کردم: مارقین چه کسانی هستند؟ فرمود: اصحاب نهروان.

"فقال مولی ام سلمة : فرجت عنی فرج الله عنک، والله لاسببت علیا ابدا"منهاج البراعة، ج 3، ص 104 تا 106 پس آن مولی به ام سلمه گفت: برای من گشایش درست کردی خدا برای تو گشایش درست کند، به خدا قسم دیگر به علی بد نمی گویم.

"کأنهم لم یسمعوا کلام الله حیث یقول: (تلک الدار الاخرة نجعلها للذین لایریدون علوا فی الارض و لا فسادا و العاقبة للمتقین )سوره قصص، آیه 83"

(مثل این که اینها سخن خدا را نشنیده اند که می‎فرماید: این خانه آخرت - بهشت - را برای کسانی قرار دادیم که اراده سرکشی و بلندپروازی و فساد در روی زمین را ندارند و عاقبت خوب مال انسانهایی است که اهل تقوی و پرهیزگاری باشند.)

طلحه و زبیر، معاویه و گروهش، خوارج نهروان همه بر امام مسلمین طغیان کردند، و برای علو - همان که ما امروز می‎گوییم استکبار - و فساد در زمین سه جنگ علیه حضرت به راه انداختند، لذا حضرت این آیه را ذکر کردند.

مرحوم خوئی در شرح نهج البلاغه مواردی را ذکر می‎کند که این آیه تکیه

ناوبری کتاب