نسبت میدهند اینها را "الی حسن الحیلة" به این که سیاستمدار خوبی هستند!
دینداری مانع حیله گری
"ما لهم ؟ قاتلهم الله! قد یری الحول القلب وجه الحیلة و دونه مانع من امر الله و نهیه، فیدعها رأی عین بعد القدرة علیها"
(چه سودی میبرند این مکر کنندگان ؟ خدا آنها را بکشد! شخص زیرک آگاه راه حیله هر کار را میداند ولی چون امر و نهی خدا را میداند حیله به کار نمی برد و کلاه نمی گذارد، پس با این که قدرت بر آن دارند آن را ترک میکنند.)
جمله "قاتلهم الله" نفرین است، و این که در حق چه کسانی است دو احتمال است: یکی این که در حق حیله کنندگان باشد، به دلیل جمله بعد که در مورد کسانی است که حیله گری را میدانند ولی به خاطر خدا حیله نمی کنند، و یک احتمال هم این که نفرین در حق اهل جهلی باشد که این حیله کنندگان را به خوبی یاد میکنند. میفرماید: "ما لهم" چرا چنین میپندارند، یا چه سودی میبرند این حیله کنندگان یا آنهایی که حیله کنندگان را تعریف میکنند؟ "قاتلهم الله" خدا آنها را بکشد.
"قد یری الحول القلب وجه الحیلة"، "حول" به کسی گفته میشود که بصیر و آگاه به تحولات روزگار است، و "قلب" کسی است که بصیر به تقلبات است؛ حضرت میخواهند بفرمایند ما که تقلبات و تحولات روزگار را میدانیم راه حیله را بلدیم اما اگر حیله و مکر نمی کنیم از خدا میترسیم، "و دونه مانع من امر الله و نهیه" آدمهای متقی و پرهیزگار حیله بازی و کلاه گذاری نمی کنند؛ چون امر و نهی خدا را میدانند، قیامت را پیش روی خود میبینند، از این رو از حرام پرهیز میکنند. "فیدعها رأی عین بعد القدرة علیها" پس انسان متقی هنگامی که حیله را میبیند با وجودی که قدرت بر انجام آن دارد آن را رها میکند و حیله نمی کند. گرچه حضرت در اینجا کلی گویی کرده اند، ولی مصداق کاملش خود حضرت است که در مقابله با